Tesla lansirala dva modela električnih vozila na Tajlandu

0
Radiosarajevo.ba
Tesla lansirala dva modela električnih vozila na Tajlandu
Foto: Tesla / S prezentacije na Tajlandu

Tesla je u srijedu lansirala dva modela električnih vozila (EV) na Tajlandu, označivši svoj prvi upad u regionalni automobilski centar kojim već dugo dominiraju japanski proizvođači.

Lansiranje dva EV sa cijenama u rasponu od 1,7 miliona bata do 2,5 miliona bata (48.447 do 71.205 dolara) dolazi u trenutku kada Tajland podstiče usvajanje i proizvodnju EV nudeći smanjenje poreza i subvencije.

Američki proizvođač automobila planira započeti prodaju svojih električnih vozila u drugoj po veličini ekonomiji jugoistočne Azije putem internetskih kanala, a isporuke će početi početkom sljedeće godine.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Povučeno više od 435.000 električnih automobila Tesla

Povučeno više od 435.000 električnih automobila Tesla

Ali suočava se sa oštrom konkurencijom kineskih brendova kao što su BYD i Great Wall Motors, koji su posljednjih godina otvorili izložbene salone i distribucijske partnere kako bi došli do kupaca i ponudili EV s cijenama od 800.000 bahta.

Tajland je četvrto po veličini azijsko čvorište za sklapanje i izvoz automobila za kompanije kao što su Toyota Motor Corp i Honda Motor Co Ltd. Godišnje proizvodi oko 1,5 miliona do 2 miliona vozila, od kojih se otprilike polovina izvozi.

Vozila na gorivo, posebno proizvedena od strane japanskih brendova, i dalje dominiraju tržištem i upotreba električnih vozila postepeno je dobila zamah, sa oko 7.000 novih akumulatorskih EV-a registrovanih u prvih deset mjeseci 2022., prema Tajlandskom automobilskom institutu, u odnosu na 2.000 prošlih godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije