Rolls-Royce: Svi novi modeli će biti električni

0
Radiosarajevo.ba
Rolls-Royce: Svi novi modeli će biti električni
Foto: Rolls-Royce / Rolls-Royce Spectre

Svi Rolls-Royce modeli će do kraja 2030. godine biti isključivo električni, potvrdio je šef kompanije, Torsten Muller-Otvos.

Nakon osvježavanja trenutnih "Series 2" modela sa V12 pogonom Ghost, Phantom i Cullinan, ovaj luksuzni proizvođač automobila će se prebaciti na potpuno električni pogon, piše Road and Track.

"Do kraja 2030. više neće biti V12", rekao je Muller-Otvos za Autocar. "Automobili Series 2 će biti V12, novi Rolls-Royce modeli će uvijek biti električni".

Centar za nestale o potrazi za Dankom Ilić: Ne postoji osoba koja je u blizini, a da ne budi sumnju

Centar za nestale o potrazi za Dankom Ilić: Ne postoji osoba koja je u blizini, a da ne budi sumnju

Muller-Otvos nije dao vremenski okvir za izdavanja potpuno električnih zamjena za svoj asortiman. Rekao je da bi trenutni Phantom mogao imati izuzetno dug vijek trajanja.

"To je 10 godina ili čak i više", rekao je. "Prvi Phantom je trajao 14 godina. Phantom čini 10 posto naše prodaje, koštaju preko jedan milion eura, tako da me ne bi iznenadilo da ostane sa V12 pogonom".

Prvi električni automobil kompanije, Spectre, pušten je u prodaju u oktobru prošle godine. Pozicioniran je kao nasljednik Phantom coupea s klasičnim Rolls-Royce proporcijama i pogledom ka budućnosti.

"Ljudi nam kažu da bi kupili Rolls-Royce Spectre sa V12 motorom", rekao je Muller-Otvos. "Ovo potvrđuje da je to pravi auto".

Muller-Otvos je također rekao da Rolls-Royce planira smanjiti proizvodnju modela "vrlo ograničene serije na maksimalno tri ili četiri primjerka, a ne 15-20".

"Ovo je nešto što radimo tako što samo pozovemo naše dugogodišnje klijente", dodao je. "Morate ih dobro poznavati dok radite zajedno na dugom, dugom projektu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije