Ford najavio kraj proizvodnje Fieste - ovo je razlog

1
Radiosarajevo.ba
Ford najavio kraj proizvodnje Fieste - ovo je razlog
Foto: Autocar / Ford Fiesta ST

Prema britanskim medijima, Ford će prestati proizvoditi svoj popularni model Fiestu sredinom 2023. godine, djelomično zbog cijene dijelova i zbog toga što se vozači odlučuju više za SUV modele kada biraju nova auta. 

Ford proizvodi Fiestu još od 1977. godine, kada je prvi model napravljen. Ukupno je napravljeno sedam generacija ovog automobila, te je konstantno bio jedan od najprodavanijih modela ove američke firme. Međutim, kako je svijet automobila išao više ka električnim autima, Ford je odlučio da prestane s proizvodnjom ovog modela, radije nego da prave električnu verziju istog. 

Ipak, kako piše BBC, Fiesta je još uvijek jedan od najprodavanijih novih automobila u Velikoj Britaniji. Ono što je najviše uticalo na ovu odluku jeste zabrana proizvodnje automobila koji idu na benzin i dizel u Velikoj Britaniji, koji bi trebao da stupi na snagu 2030. godine.

Oglasio se ViK: Evo kad možemo očekivati normalizaciju vodosnabdijevanja u Sarajevu

Oglasio se ViK: Evo kad možemo očekivati normalizaciju vodosnabdijevanja u Sarajevu

Ford je već uložio velika sredstva da pređe na proizvodnju električnih automobila, i očekuju kako će do 2026. godine proizvoditi oko 2 miliona električnih automobila godišnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije