Novo pravilo: Biciklisti u Beču smiju prolaziti na crveno svjetlo pod jednim uslovom...

0
Radiosarajevo.ba
Novo pravilo: Biciklisti u Beču smiju prolaziti na crveno svjetlo pod jednim uslovom...
Foto: Twitter / Bicikli u Beču

Od početka maja biciklistima je u austrijskoj prijestolnici dopušteno skretanje udesno na više od 170 semafora čak i kada je upaljeno crveno svjetlo. Time se dodatno olakšava kretanje gradom biciklom.

Austrijska prijestolnica Beč kontinuirano ulaže u širenje i poboljšanje biciklističke mreže. Samo ove godine u te svrhe namjerava uložiti više od 25 miliona eura (48.817.094 KM).

Vožnja biciklom u Beču odnedavno postaje još atraktivnija jer bečke bicikliste očekuje novost. Od početka maja  ove godine na više od 170 raskrsnica u gradu dopušteno je skretanje udesno čak i kada je upaljeno crveno svjetlo na semaforu.

Otkrivamo o čemu će glasati zastupnici Narodne skupštine RS

Otkrivamo o čemu će glasati zastupnici Narodne skupštine RS

Time se biciklistima dodatno olakšava kretanje gradom te se skraćuje vrijeme čekanja na semaforima. Na odabranim su lokacijama već postavljeni odgovarajući prometni znakovi sa zelenim signalima.

Grad Beč ističe da im je sigurnost svih sudionika u saobraćaju od velike važnosti. Stoga je najprije provedena temeljna analiza predloženih raskrsnica, a još je u oktobru prošle godine omogućeno skretanje udesno na crvenom na prvih deset lokacija.

Grad Beč dobitnik prestižne međunarodne nagrade za održiv i pametan urbani razvoj

Grad Beč dobitnik prestižne međunarodne nagrade za održiv i pametan urbani razvoj

Pritom su odabrane lokacije na kojima je prije i nakon raskrsnice dostupna biciklistička traka kako bi se moglo skrenuti iz jedne trake u drugu te smanjiti potencijalna opasnost.

"Sve više Bečana svakodnevno vozi bicikla", istaknuo je direktor Bečke agencije za mobilnost Martin Blum.

"Iskustva na lokacijama na kojima je već uvedena ova novost pokazala su se pozitivnima. Važno je da se biciklisti prije skretanja nakratko zaustave i uvjere se da to mogu učiniti bez opasnosti za sebe i druge sudionike u saobraćaju, a pritom trebaju obratiti posebnu pažnju na pješake," naglašava Blum, prenosi portal autonet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije