Xiaomi predstavio svoj prvi električni automobil

1
Radiosarajevo.ba
Xiaomi predstavio svoj prvi električni automobil
Foto: X.com / Xiaomi SU7

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi u četvrtak, 28. decembra, predstavio je svoje prvo električno vozilo.

Kako su odmah najavili, imaju namjeru da postanu jedan od pet najvećih svjetskih proizvođača automobila.

Limuzina, nazvana SU7, dugo je iščekivani model za koji se očekuje da će maksimalno iskoristiti zajednički operativni sustav s popularnim telefonima firme.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

Ipak, automobil ima svoj debi u vrijeme kada se najveće svjetsko tržište automobila bori s prevelikim proizvodnim kapacitetima i usporavanjem potražnje koji su potaknuli veliki rat cijenama.

"Naporno radeći u sljedećih 15 do 20 godina, postat ćemo jedan od pet najvećih svjetskih proizvođača automobila, nastojeći podići cjelokupnu kinesku automobilsku industriju", rekao je izvršni direktor Lei Jun na predstavljanju modela SU7.

Što se samog električnog motora tiče, u Xiaomiju su se pohvalili svojim HyperEngineom, za koji tvrde da će u masovnoj proizvodnji imati 21000rpm u verziji V6, odnosno 27200rpm u verziji V8 koja bi trebala u proizvodnji biti do 2025. godine.

Baterija, koja će koristiti CTB integriranu baterijsku tehnologiju, trebala bi biti debela tek 120 milimetara i ugrađena u pod kabine.

Treba istaknuti i da su u Xiaomiju razvili novi način izrade same šasije automobila koja bi, kako ističu, trebala biti tiša, lakša i dugotrajnija zahvaljujući novom dizajnu i tehnologiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije