Otkriven prvi Xiaomi automobil: Prodavat će se u dvije verzije, a snaga motora će vas fascinirati

0
Radiosarajevo.ba
Otkriven prvi Xiaomi automobil: Prodavat će se u dvije verzije, a snaga motora će vas fascinirati
Foto: Youtube / Xiaomi SU7

Tehnološka kompanija iz Kine, poznata prije svega po svojim mobitelima, odlučila je zagaziti na tržište električnih automobila. O Xiamoijevom izletu u autoindustriju piše se već duže vremena, a početkom ove godine u javnosti su se bili pojavili i prvi renderi njihovog navodnog električnog sedana.

Sada je, čini se, potvrđeno da će upravo to biti prvi automobil pod ovom markom, koji će stići na tržište Kine.

Xiaomi je ovih dana zatražio od lokalnih vlasti dozvolu za puštanje tog vozila u prodaju, samim time otkrivši njegove osnovne karakteristike. Xiaomi SU7 je, dakle, električna limuzina koja uprvo prolazi proces homologacije.

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Do sudara došlo usljed preticanja

Teška saobraćajna nesreća u BiH: Do sudara došlo usljed preticanja

Podaci govore da je duga 4.997 mm, široka 1.963 mm te visoka 1.455 mm, uz međuosovinski razmak od ravno 3.000 mm. Dolazi s dvije veličine točkova, od 19 incha ili 20, a opcionalno dolazi i s lidarom za (polu)autonomnu vožnju.

Kad je riječ o pogonu, nudit će se dvije verzije – zadnji dio ili onaj na sve točkove. Kod prvog će snaga elektromotora na stražnjoj osovini biti 295 KS, dok će izvedba s pogonom na sve kotače imati uz taj zadnji i prednji motor snage 368 KS.

Snažan, brz i elegantan: Predstavljamo vam Aston Martin Vantage

Snažan, brz i elegantan: Predstavljamo vam Aston Martin Vantage

Time će ukupna deklarirana snaga naprednijeg modela biti čak 663 KS. Masa praznog vozila bit će između 1.980 i 2.205 kg, zavisno od opcija. Isto tako svaka će izvedba imati i različitu najvišu brzinu: ona s jednim motorom moći će razviti 210 km/h, a dvomotorna čak 265 km/h.

Sveukupno će se SU7 nuditi u tri varijante, koje će objediniti različite kombinacije navedenih specifikacija. Prema zvaničnim podacima one će se nazivati SU7, SU7 Pro i SU7 Max.

Xiaomi SU7

Poznati su i saradnici na projektu, budući da Xiaomi neće samostalno izrađivati ovaj automobil. Tako će za motore biti zadužen United Automotive Electronics, ugrađenu LFP bateriju proizvodit će poznata kineska kompanija BYD, dok će finalno sklapanje obavljati Beijing Automotive Industry Holding (BAIC).

Xiaomi će infotainment opremiti vlastitim operacijskim sistemom HyperOS. Masovna proizvodnja započet će sljedećeg mjeseca, a isporuke tokom februara sljedeće godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije