VW predstavio još jedan SUV: Kompaktni Taos pozicioniran je ispod Tiguana

0
Radiosarajevo.ba
VW predstavio još jedan SUV: Kompaktni Taos pozicioniran je ispod Tiguana

Volkswagen je predstavio novi kompaktni SUV za Sjevernu Ameriku po imenu Taos. Novi model pozicioniran je ispod Tiguana i predstavlja alternativu za europski T-Roc koji bi bio preskup na američkom tržištu.

Zato se umjesto R-Roca američka filijala VW-a odlučila za novi model Taos koji na tržište stiže u ljeto naredne godine iz pogona u Puebli (Meksiko). Da je cilj bio napraviti cjenovno pristupačniji proizvod uočljivo je i po činjenici da je Taos dizajnerski skoro identičan kineskom VW Thauruu.

Vizualno, Taos se gotovo neprimjetno uklapa u SUV portfelj brenda. Model je odmah prepoznatljiv kao Volkswagen po tipičnim bočnim linijama, pravougaonim farovima, dok je od Golfa "Osmice" i električnog ID.4 preuzeo traku duž prednjih svjetala.

vw_taos_003.jpg - undefined

Foto: VW

Taos je dugačak 4,47 metara, širok 184 cm i visok 164 cm, uz međuosovinsko rastojanje od 2,69 metara, po čemu je skoro identičan kineskom Tharuu. Zapremina prtljažnika je 796 litara u normalnoj konfiguraciji, odnosno 1877 litara s preklopljenim stražnjim sjedištima.

Jedina motorna opcija je 1,5 litarski turbobenzinac snage 160 "konja" i najvišeg obrtnog momenta 250 Nm. U osnovnoj verziji motor pokreće prednje točkove preko 8-stepenog automatskog mjenjača, dok su kao opcija dostupni pogon na sva četiri točka i 7-stepeni menjač sa dvostrukim kvačilom.

Osim u Sjevernoj Americi, Taos će se vjerovatno prodavati i u Južnoj Americi, a VW je najavio i da bi Rusija mogla biti jedino europsko tržište na kojem će novi SUV nastupati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije