Brazil / Predstavljen VW Nivus: Coupe izvedba T-Crossa očekuje se i u Europi

29. 05. 2020. u 08:59:00 J. M.

Shares: 8

Volkswagen nastavlja globalnu SUV ofanzivu. U četvrtak je predstavljen Nivus, prvi VW-ov model razvijen u Brazilu za međunarodno tržište, SUV coupe postavljen na modularnu platformu A0 MQB.

Proizvod tvornice Anchieta u Brazilu krajem godine stiže u salone Volkswagena u ovoj zemlji, a od sredine naredne godine Nivus će se zakotrljati i na trakama u španskoj Pamploni. Jedino je neizvjesno hoće li europska izvedba nositi brazilsko ime Nivus ili će, kako se nagađa, novi model biti nazvan T-Sport.

vw_nivus_01.jpg - undefined

Foto: VW

Nivus dijeli platform s brojnim modelima koncerna VW kao što su Audi A1, Audi Q2, Seat Arona, Seat Ibiza, Škoda Scala, Škoda Kamiq, VW Polo, VW T-Cross… U poređenju s T-Crossom, Nivus se odlikuje drugačijom linijom krova, zakrenutim C-stubom i okomitim maglenkama.

Na krovu su šine za nosač, prednja i zadnja svjetla su u LED tehnici, a sigurnosni paket daleko nadmašuje brazilske standarde za ovu klasu vozila. Tako je Nivus jedini kompakt u Brazilu opremljen radarskim tempomatom "Adaptive Cruise Control" (ACC).

vw_nivus_08.jpg - undefined

Foto: VW

Dužinom od 4.266 milimetara, Nivus je duži od T-Crossa i sasvim se približava većem T-Rocu. Međuosovinski razmak od 2566 mm je između T-Crossa (2551 mm) i T-Roca (2590 mm), dok prtljažnik prima respektabilnih 415 litara. 

U paleti motora naći će se samo 3-cilindrični TSI turbobenzinac najvišeg obrtnog momenta 200 Nm, s bi-fuel pogonskim gorivom – snage 128 "konja" na etanol, odnosno 116 KS na benzin – spregnut s 6-stepenim DSG mjenjačem. 

NEMA KOMENTARA