Tarčin / Najmanji Škodin SUV stigao u BiH: Kamiq predstavljen novinarima

27. 02. 2020. u 16:49:00 J. M.

Shares: 9

Novinarskom promocijom u Tarčin Forest Resortu, na bh. tržište stigao je Kamiq, najmanji Škodin SUV. Kamiq je postavljen na MQB A0 platformu koju dijeli s Škodom Scalom, VW T-Crossom, Seat Aronom i drugim modelima koncerna VW.

S 4,24 metra između krajnjih tačaka, Kamiq je 10-ak centimetara duži od SUV braće iz koncerna - Seat Arone i VW T-Crossa – ali i većine ostalih rivala iz klase: Peugeota 2008, Renault Captura, Hyunadi Kone...

skoda_kamiq_jmr_006.jpg - undefined

Foto: J. M. / Radiosarajevo.ba

Pri kreiranju Kamiqa dizajner Oliver Stefani želio je da novi model bude prepoznatljiv kao Škoda, ali i da se razlikuje od veće braće Kodiaqa i Karoqa.  To je postigao odvojenim dnevnim svjetlima te okruglim lukovima točkova i vrlo kratkim stražnjim prevjesom.

Kamiq ima dosta zajedničkih dijelova sa Škodom Scalom, a glavna razlika je 37 mm viši klirens. Visoka pozicija sjedenja i dobar pregled, to je ono što žele kupci SUV modela. Škoda Kamiq zadovoljava ove zahtjeve, ulazak je lagan, a sjedi se četiri centimetra više nego u Scali.

skoda_kamiq_jmr_010.jpg - undefined

Foto: J. M. / Radiosarajevo.ba

I pogled u kokpit otkriva da su Kamiq i Scala rođaci koji dijele ekran osjetljiv na dodir, virtualni kokpit i ventilacione otvore koji idu ravno u vrata. Kada je u pitanju prostor, Kamiq ispunjava visoke standarde Škode. Prtljažnik prima 400 litara, a kada se sklope zadnja sedišta, dobije se prostor zapremine 1395 litara.

Škoda nudi Kamiq u tri linije opreme - Active, Ambition i Style - pri čemu već u baznoj verziji serijski dolaze klima uređaj, LED dnevna svjetla, asistent držanja u traci, Front Assist, limitator brzine, prednje maglenke...

skoda_kamiq_jmr_002.jpg - undefined

Foto: J. M. / Radiosarajevo.ba

Bazna motorizacija je 3-cilindraš 1.0 TSI (95 KS) u kombinaciji s 5-stepenim ručnim mjenjačem. Naredna opcija je isti motor s 115 KS i šest brzina (opcija 7-stepeni DSG), dok top-verziju pokreće 1,5 litarski 4-cilindraš 1.5 TSI (150 KS). Jedina dizelska opcija je 1.6 TDI (115 KS).

Bazna verzija – Škoda Kamiq Active 1.0 TSI (95 KS) – na bh. tržištu košta 29.815 KM. dok najjeftiniji dizelaš dolazi u Ambition nivou opreme po cijeni od 37.650 KM. Vedad Terzić, brand menadžer Škode u BiH, očekuju da će do kraja godine Kamiq pronaći put do 100-tinjak kupaca u BiH.

skoda_kamiq_jmr_001.jpg - undefined

Foto: J. M. / Radiosarajevo.ba

NEMA KOMENTARA