Karoq, nasljednik Yetija: Novi Škodin kompaktni SUV predstavljen bh. medijima

J. M.
Karoq, nasljednik Yetija: Novi Škodin kompaktni SUV predstavljen bh. medijima
Promocijom u Sarajevu i probnom vožnjom do Blidinja, bh. javnosti predstavljen je novi Škoda Karoq, kompaktni SUV češkog proizvođača u sastavu koncerna Volkswagen.

Škoda se tako prilagodila globalnom rastu tržišnog udjela SUV modela i nedugo nakon Kodiaqa lansirala Karoq. Doduše, Karoq je zvanično nasljednik modela Yeti čiji je izgled pomalo polarizirao javnost.

skoda_karoq_RSA_002.jpg - undefined

Foto: Jasmin Mržljak / Radiosarajevo.ba

Zato je Karoq novorazvijen, prije svega dizajnerski, kako izvana tako i u unutrašnjosti, uz 100-tinjak litara veću zapreminu prtljažnika (ukupno 521 litar) od Yetija.

Inspiraciju za naziv modela Škoda je pronašla na otoku Kodiaku. Na udaljenom arhipelagu ispred južne obale Aljaske nastanjeni su domoroci plemena Aleuta koji automobile na svom jeziku nazivaju KAA'RAQ.

skoda_karoq_RSA_006.jpg - undefined

Foto: Jasmin Mržljak / Radiosarajevo.ba

Pojam RUQ koriste za strijelu, koja u logotipu marke Škoda predstavlja središnji element i naglašava dinamiku marke. Iz snažne kombinacije ovih riječ nastao je naziv za novi Škodin kompaktni SUV – Karoq.

Dužinom 4,38 metara i širinom 1,84 metra, Karoq je smješten između svog prethodnika Yetija te Kodiaqa s kojim dijeli modularnu platform MQB.

skoda_karoq_RSA_005.jpg - undefined

Foto: Jasmin Mržljak / Radiosarajevo.ba

Poput ostalih modela kompanije iz Mlade Boleslave odlikuje se dizajnom čistih linija i preciznih kontura, tipičnom Škodinom rešetkom, uskim zadnjim svjetlima…

Karoq će biti prvi model Škode koji će od ovog proljeća dobiti virtualni kokpit. Uobičajeno za Škodu, u unutrašnjosti su brojna pametna rješenja, korisni pretinci, a opciono je dostupan Vario-Flex – mogućnost pomicanja bočnih zadnjih sjedišta po dužini i prema sredini.

skoda_karoq_RSA_004.jpg - undefined

Foto: Jasmin Mržljak / Radiosarajevo.ba

Na bh. tržištu u ponudi su tri motorne opcije – benzinac 1.5 TSI (150 KS), te dizelaši 1.6 TDI (115 KS) i 2.0 TDI (150 KS), dok se naredne godine očekuje najsnažniji 2.0 TDI s 190 KS.

Najjači trenutno dostupni dizelaš (150 KS) standardno dolazi s pogonom na sva četiri točka, dok je uz sve motorne opcije kao alternativa klasičnom 6-stepenom manuelnom mjenjaču ponuđen 7-brzinski DSG s dvostrukim kvačilom.

skoda_karoq_RSA_003.jpg - undefined

Foto: Jasmin Mržljak / Radiosarajevo.ba

U ponudi su dva nivoa opreme – Ambition i Style – a u narednoj godini kupcima će biti dostupni i Laurin & Klement, RS i Scout.

Bazna verzija – Škoda Karoq 1.5 TSI Ambition (150 KS) s prednjim pogonom i 6-stepenim manuelnim mjenjačem – košta 42.184 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije