Toyota: Prije 19 godina penzionisali su model čije bi ime danas stvaralo probleme

J. M.
Toyota: Prije 19 godina penzionisali su model čije bi ime danas stvaralo probleme

Aktuelna pandemija virusa Covid-19 širom svijeta izaziva negativne konotacije na riječ "korona". Tako je meksička firma Cerveceria Modelo u velikim problemima zbog svog udarnog proizvoda – Corona Extra, jednog od najprodavanijih svjetskih piva.

Drugi su imali nešto više sreće pa su se na vrijeme riješili neželjene "korone". Tako je Toyota prije 19 godina u historiju poslala automobil srednje klase Corona. Treba naglasiti da je ime Corona korišteno na većini svjetskih tržišta, ali ne i u Europi gdje je isti automobil nastupao pod imenom Carina.

Vratimo se Coroni. Rođena je u maju 1957. godine kao 4-vratna limuzina ili van, u oba slučaja kraći od četiri metra i ubrzo je postala vrlo popularna širom svijeta, posebno u SAD-u i zemljama Latinske Amerike.

Do 2001. godine i konačnog kraja, Corona je doživjela 10 generacija, automobil je narastao na dužinu od 4,52 metra, paletu su proširili 5-vratni hatchback, karavan, čak i 2-vratni coupe te pickup. U našoj galeriji pogledajte neke izvedbe 10 generacija Corone.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije