Ovo je BMW i5 Flow Nostokana: Novi model među 'art' automobilima

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je BMW i5 Flow Nostokana: Novi model među 'art' automobilima
Foto: BMW / BMW i5 Flow Nostokana

Među prvim BMW-ovim "art" automobilima bio je BMW 3.0 CSL, čija je karoserija poslužila kao platno Alexanderu Calveru. Najnoviji u nizu "art" automobila bavarskog proizvođača odaje počast BMW-u 525i iz 1991. godine, kojeg je krasio dizajn južnoafričke umjetnice Esther Mahlangu.

Jedan od najvažnijih BMW-ovih modela u trenutnoj ponudi, BMW i5, dobio je čast postati jednim od "art" automobila. Ovaj automobil dobio je i prilično posebno ime, Flow Nostokana, koje objedinjuje ime sina Esther Mahlangu, Nostokana, i posebnu animacijsku tehnologiju koja omogućuje dizajnu da "teče".

E-ink tehnologija koja je omogućila animaciju dizajna je vrlo poznata u svijetu elektroničkih čitača knjiga, te je u ovom slučaju omogućila da se grafika na karoseriji BMW-a i5 animira kroz izmjene boja.

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Ovu tehnologiju BMW je demonstrirao još 2022. godine na modelu iX Flow, koji je imao mogućnost promjene boje svoje vanjštine iz bijele u crnu pritiskom jedne tipke. Ali, BMW nije stao na tome, te su kasnijim i Vision Dee omogućili promjenu u čak 32 boje.

Iz BMW-a su izjavili kako su omot koji omogućava korištenje e-ink tehnologije učinili mnogo otpornijim na vanjske utjecaje, što bi moglo serijsku proizvodnju automobila opremljenih ovom tehnologijom učiniti mnogo jednostavnijom.

BMW i5 'art'

Ali, sam i5 Flow Nostokana će nažalost ostati poseban primjerak svoje vrste, tako da ako i ugledamo ovu tehnologiju u masovnoj proizvodnji, to će biti s drugačijim vizuelnim motivima.

Kroz godine, mnogi poznati umjetnici su doprinijeli BMW-ovom "art" pokretu, na primjer Andy Warhol i Jeff Koons, te se nadamo kako će ovaj pokret još dugo ostati prisutan. Njegov značaj je uistinu velik, jer spoj vizuelnih umjetnosti i automobila je uvijek zanimljiva pojava, javlja Autonet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije