BMW ulazi u utrku s Teslom

0
Radiosarajevo.ba
BMW ulazi u utrku s Teslom
Foto: BMW / Ilustracija

Njemački brend BMW potpisao je ugovor s firmom za robotiku po imenu Figure, kako bi postavili humanoidne robote u svoje fabrike u SAD-u.

Ovo je prvi komercijalni ugovor koji je Figure potpisao od osnivanja 2022. godine. Iako kompanija nije otkrila koliko robota će BMW koristiti, partnerstvo će početi s malim količinama i proširiti se ako se ispostavi da je efikasno, rekli su iz startupa.

Humanoidni roboti bit će raspoređeni u Južnoj Karolini, i bit će integrisani u proizvodne procese uključujući rad na limariji i u magacinima u narednih godinu ili dvije.

Delić: BiH prva zemlja u svijetu koja je u pravo uvela dijete rođeno iz zločina ratnog silovanja

Delić: BiH prva zemlja u svijetu koja je u pravo uvela dijete rođeno iz zločina ratnog silovanja

"Dizajnirali smo robote tako da budu bezbjedni za ljude. Rad s BMW-om na automatizaciji u proizvodnom pogonu je ogromna potvrda za to da imamo svoje mjesto", istakli su iz startupa.

Ovo je prvi veliki posao za Figures, kompaniju osnovanu 2022. godine, a njihov video pokazuje koliko su napredovali u razvoju. Dakle, već imaju humanoidnog robota sposobnog za složene radnje kao što je pravljenje kafe uz pomoć aparata za kafu.

Proizvođači automobila kao što su Honda i Hyundai već neko vrijeme eksperimentišu s humanoidnim robotima za obavljanje ponavljajućih i opasnih poslova na montažnim linijama.

Kompanija Tesla je nedavno objavila svoj najnoviji proizvod ovakvog tipa, Optimus Gen 2, a izvršni direktor Elon Musk je predvidio milijardu humanoidnih robota na zemlji do 2040. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije