Ovakav Volkswagen Up! niste vidjeli: Mogu ga voziti 16-godišnjaci i ima samo 20 konjskih snaga

0
Radiosarajevo.ba
Ovakav Volkswagen Up! niste vidjeli: Mogu ga voziti 16-godišnjaci i ima samo 20 konjskih snaga
Foto: Geparda / Volkswagen Up! Geparda

Poznata je stvar da lake četverocikle, zavisno od kategorije i države, u Europi smiju voziti i osobe mlađe od 18 godina, uz adekvatnu vozačku dozvolu.

Tu činjenicu koriste, na primjer, Microlino, pa onda i Stellantis s Citroënom Ami, Fiatom Topolino i Opelom Rocks-e, odnosno ponudom slabih i malenih vozila upravo za mlađu publiku. U taj prostor želi ući i njemačka tvtka Geparda, ali ne svojim vlastitim vozilom, već preradom gradskog Volkswagena Up.

Ova prerada pretvara Up! u skoro pa trokolicu (iako nazad ima dva usko postavljena točka), motor od 999 cm3 i snage tek 20 KS (triput manje nego originalni Volkswagenov model). Uprkos tome, maksimalna brzina deklarisana je na čak 111 km/h, a maleni trocilindraš pritom prosječno troši 4,9 litara benzina na 100 kilometara.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Masa praznog vozila je 908 kilograma, a sve navedene karakteristike postavljene su kako bi zakonski odgovarale klasi L5e.

U Njemačkoj, dakle, Geparda VW Up! smiju voziti i 16-godišnjaci, a roditelji će za to zadovoljstvo morati izdvojiti 20.000 eura (više od 38 hiljada KM), koliko košta prerađeni model. Od opreme, ističu se prednje disk i zadnje kočnice, četiri zračna jastuka, ABS i ESP, javlja Autonet.hr.

Volkswagen Up! Geparda

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije