Volkswagen R postaje posebna eletkrična marka u VW grupi

0
Radiosarajevo.ba
Volkswagen R postaje posebna eletkrična marka u VW grupi
Foto: Top Gear / Volkswagen Golf R 333

Sa svojim modelima vozila visokih performansi, Volkswagen R se već pozicionirao kao integralni dio Grupe, posvećen automobilima za najzahtjevnije kupce.

Ubuduće će ta marka dobiti nešto više samostalnosti, postat će potpuno električna, a planira i poboljšati iskustvo svim svojim mušterijama i ljubiteljima. Zbog toga je najavljeno da će Volkswagen R dobiti svoj izložbeni paviljon u sjedištu Grupe, Autostadtu u Wolfsburgu, ovoga ljeta.

Na toj će lokaciji biti prostor za prezentacije automobila ali razna druga okupljanja i događaje za ljubitelje i mušterije, uz posebni dio rezervisan za simulacije. Paviljon će upotpuniti ono što u Wolfsburgu vide kao budućnost marke: inovativnost, elektrifikaciju i sportski karakter, a bit će to i korak ka osamostaljenju marke u grupaciji. Tim potezom Volkswagen R dobit će paviljon kakav, na primjer, već imaju Škoda, SEAT, Audi ili Lamborghini, kao značajne sastavnice Grupe.

Naoružajte se strpljenjem: Duge kolone vozila na ovim graničnim prijelazima

Naoružajte se strpljenjem: Duge kolone vozila na ovim graničnim prijelazima

Volkswagen R je osnovan 2002. godine, a od 2020. je posebna poslovna jedinica u marki Volkswagen. Slovo "R" u nazivu i dalje simbolizira strast prema moto sportu i utrkama. Taj brand premium performansi danas objedinjuje Volkswagenova najviše sportski orijentisana vozila. Sjetimo li se samo Golfa R u nekoliko generacija, Passata R, Scirocca R, pa sve do današnjih T-Roca, Tiguana ili Arteona R, svi oni predstavljali su sportske performanse nadograđene na popularne serijske modele. U ponudi je danas pod značkom "R" pet poboljšanih serijskih vozila s povećanom snagom.

S više od 35.000 proizvedenih vozila, 2023. je bila rekordna godina za Volkswagen R, a od osnivanja marke 2002. godine ukupno je isporučeno više od 300.000 modela R. Volkswagen R sada se okreće budućnosti, pa će kao posebna jedinica, postupno mijenjati portfolij uvođenjem potpuno električnih R modela. Činit će to, kažu, na temelju četiri stuba: performansi, dizajna, inovacija i kvalitete. Prvi sljedeći model koji se očekuje od ove marke je Golf R (facelift osme generacije), čija premijera bi se trebala dogoditi ovoga ljeta, javlja autonet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije