Kinezi predstavili električni automobil koji će voditi 'borbe' na tržištu s Porscheom

0
Radiosarajevo.ba
Kinezi predstavili električni automobil koji će voditi 'borbe' na tržištu s Porscheom
Foto: Nio / Nio ET9

Nedavno se pisalo o strategiji sve popularnije kineske automobilske kompanije Nio. Kako bi prodali što više automobila, tržište napadaju i s dva podbrenda - Firefly i Alps koji će biti namijenjeni onima koji traže cjenovno pristupačnija vozila, dok će onima dubljeg džepa biti namijenjeni automobili brenda Nio.

Ambicije Nija ne zaustavljaju se samo na premium segmentu na kojem žele konkurisati kompanijama poput Mercedesa i Audija, već žele napasti i segment tržišta koji je rezerviran za one zaista dubokog džepa koji ciljaju na automobile poput Porschea i Maybacha.

Dimenzijama model ET9, koji je predstavljen prije nekoliko dana, konkuriše Panameri - dug je 5,325 metara, nešto je širi od 2 metra, uz visinu od 1,620 m. Kako su objavili iz kineske kompanije, ET9 namijenjen je novoj generaciji poslovnih korisnika visoke klase.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Nio nije štedio na ekskluzivnim i premium opcijama, kako bi vlasnicima ovog automobili pružili osjećaj elegancije i profinjenosti. Među njima je prostrana kabina opremljena je tzv. Executive Bridgeom, odnosno stolićem koji se okreće 360 stepeni za putnike na zadnjim sjedištima, a samo za njih kompanija je prijavila čak 24 patenta koja uključuju naslov podesiv za 45 stepeni, širok jastuk za sjedište itd.

Među brojnim naprednim opcijama automobila treba izdvojiti i inteligentni sistem ovjesa koji je dizajniran za maksimalnu udobnost, a integriše prigušivače s elektro-hidrauličnom pumpom zahvaljujući kojoj se sve neravnine na cestama, uključujući i ležeće policajce, skoro da neće niti osjetiti tokom vožnje.

Nio ET9

Kada se pojavi na tržištu, što će biti 2025. godine, automobil će pokretati 120 kWh baterija, a zahvaljujući opciji brzog punjenja, nakon samo pet minuta punjenja Nio ET9 moći će prijeći više od 250 km. Automobil podržava i tehnologiju zamjene baterije kakve Nio postavlja širom Kine, a ta tehnologija omogućava zamjenu u samo tri minute. Nio ET9 već se sada može prednaručiti u Kini, a njegova cijena preračunata u eure iznosi oko 105 hiljada (više od 206 hiljada KM).

Ovo je najambicioznije Niovo vozilo, odličnih voznih karakteristika i s mnogo pametne tehnologije te će biti zanimljivo vidjeti kakva će biti potražnja za njim jer će na tržištu konkurirati brendovima su koji već decenijama sinonim za luksuz i kvalitetu, javlja dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije