Jedan od šest primjeraka: Mercedes CLK GTR Roadster prodat za 10,2 miliona dolara

0
Radiosarajevo.ba
Jedan od šest primjeraka: Mercedes CLK GTR Roadster prodat za 10,2 miliona dolara
Foto: Sotheby's / Mercedes-Benz CLK GTR Roadster

Jedan od samo šest Mercedes-Benz CLK GTR Roadstera ikada napravljenih nedavno je prodat na aukciji u Las Vegasu za 10,2 miliona dolara (18,48 miliona KM).

Ovo je treći model u "seriji" od šest, a prešao je samo 170 kilometara u trenutku prodaje.

Ponuđen je zajedno s kupe verzijom, za koju konačna cijena nije otkrivena, ali na osnovu prethodnih primjera vjerovatno ima također osam cifara.

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Izvanredna prodajna cijena se djelimično može pripisati činjenici da su uključeni svi dokumenti koji su fabrički bili u automobilu, kao i papiri koji opisuju prethodne kupovine i servisni izvještaji.

Govoreći o održavanju, aukcijska kuća Sotheby's, gdje je automobil i prodat, otkriva da će mu trebati servis ako novi vlasnik namjerava da ga vozi.

Mercedes-Benz CLK GTR Roadster

A sada na karakteristike: Mercedes-Benz CLK GTR Roadster ima legendarni 6-litarski M120 V12 koji se nalazi iza sjedišta, sa 592 KS i 701 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Pogon je na zadnjim točkovima, a tu je i šestostepeni mjenjač. S obzirom na to koliko su rudimentarni aktivni bezbjednosni sistemi bili 2002. godine, guranje CLK GTR do krajnjih granica bilo bi zaista uzbudljivo iskustvo.

Automobili kao što je ovaj, neobrađeni specijaliteti iz svijeta motosporta, postaju sve rjeđi, a kako se to bude dešavalo, tako će im i cijena samo rasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije