Mercedesov novi coupe: Zamjena za čak četiri modela

0
Radiosarajevo.ba
Mercedesov novi coupe: Zamjena za čak četiri modela
Foto: Mercedes / Mercedes CLE Coupe

Mercedes CLE Coupe na balkansko tržište je stigao pred sam kraj godine, dok se u sljedećoj očekuje cabrio verzija.

U sklopu racionalizacije proizvodne palete, novitet će u Mercedesovoj gami zamijeniti čak četiri modela: C-klasu Coupe, C-klasu Cabrio, E-klasu Coupe i E-klasu Cabrio. Razumljivo, jer veličinom je ovaj atraktivan novi model bliži E-klasi, ali vizualno je, ipak, sličniji C-klasi. Cjenovno kreće od 66.440 eura (više od 130 hiljada KM), za opciju CLE 200.

U ponudi su motori s četiri ili šest cilindara, svi redom elektrificirani, odnosno uz ICE motor imaju i elektromotor od 23 KS, odnosno 205 Nm obrtnog momenta. Uz navedeni početak ponude, CLE 200, na početku prodaje ovog noviteta dostupne su još tri benzinske i jedna dizelska verzija: CLE 200 4Matic, CLE 300 4Matic, CLE 450 4Matic i dizelski CLE 220d.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Početkom sljedeće godine ponudu bi trebao obogatiti i AMG 53, AMG 63Se te CLE 300e. Posljednja dva su plug-in izvedbe. CLE 300e ima 204 konja i još 129 električnih, a kod verzije AMG 63S e skladno sarađuju 476 benzinskih i 204 električnih konja. CLE 53, pak, blagi je hibrid pa uz 450 benzinskih konja raspolaže sa samo 23 električna.

Dizajnerski, CLE Coupe naslanja se na C-klasu, ali coupeovske linije dodatno podižu utisak. Automobil sjajno izgleda, upečatljiv su detalj i vrata bez okvira, već karakteristična za Mercedesove coupe modele. Na zadnjem dijelu CLE Coupe neke je elemente preuzeo i s električnog EQE-a. Bočna silueta naglašeno je niska – automobil je visok samo 142,3 centimetra. Mercedes CLE Coupe u dužinu mjeri 485 centimetara, širok je 204,2 cm, dok mu razmak među osovinama iznosi 286,5 cm.

Mercedes CLE Coupe

Enterijerom dominira MBUX operativni sistem nove generacije, funkcijama sličan onom u posljednjoj generaciji E-klase. Spojiv je na 5G mrežu, a vozačeve navike prati te im se prilagođava uz pomoć umjetne inteligencije. Prije mjesec Mercedes je prvi put omogućio direktnu povezivost s internetom, i to besplatno za prvu godinu korištenja.

Ispred vozača je 12,3-inčni digitalni ekran, dok je srednji od 11,9 inča, uz šest stepeni nagiba prema vozaču. U kombinaciji su i head-up displej s većim ekranom te Burmester surround sistem koji podrazumijeva i zvučnike u prednjim sjedištima, piše Vecernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije