Kineska G-klasa: Tri puta jeftinija od Mercedesovog originala

Radiosarajevo.ba
Kineska G-klasa: Tri puta jeftinija od Mercedesovog originala
/ autohome
U Kini je počela prodaje modela BAIC BJ80, koji je klon jednog najpoznatijih svjetskih terenaca – Mercedesa G-klase.

Kompanija BAIC (Beijing Auto Industrial Corporation) odavno počela rad na kopiji čuvenog Geländewagena, no morali su "povući ručnu" zbog protivljenja Daimlera, odnosno Mercedesa.

Pošto Daimler ima 12 procenata udjela u BAIC-u, a dvije kompanije aktivno surađuju na tržištu najmnogoljudnije zemlje svijeta, Kinezima nije bilo svejedno šta kaže njemački partner.

Na kraju se pokazalo da uticaj Daimlera nije bio dovoljan: BAIC je ipak lansirao BJ80 po početnoj cijeni od 288 hiljada yuana (42,5 hiljade dolara). To znači da je BJ80 na kineskom tržištu tri puta jeftiniji od G-klase.

Vanjski i unutrašnji dizajn dva modela je skoro identičan: Kineska kopija je 5 cm duža i s isto toliko kraćim međuosovinskim razmakom.

Najveća razlika je u tehnici. BJ80 ima pogon na sva četiri s reduktorom, ali je postavljen na platformu Saaba, koju je BIAC kupio od propalog švedskog proizvođača. Od Saaba je preuzet i motor - 2,3 litarski turbobenzinac snage 250 konja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije