Sudar je hit na Internetu: Ko je originalni Evoque, ko 3,5 puta jeftiniji dvojnik

Radiosarajevo.ba
Sudar je hit na Internetu: Ko je originalni Evoque, ko 3,5 puta jeftiniji dvojnik
/ CarNewsChina
Pravi hit na Internetu postala je slika koju je objavio portal CarNewsChina. Na prvi pogled čini se da je riječ o lakšem sudaru dva automobila identične marke, tipa i boje.

Ipak, nije tako. Zapravo se već na osnovu činjenice da je fotografija nastala u Kini moglo pretpostaviti da su se sudarili Range Rover Evoque i jedna od tri njegove tamošnje kopije.

U slučaju ovog "kuckanja" to je Landwind X7, čiju prodaju je britanski proizvođač bezuspješno pokušavao zaustaviti na kineskom sudu. Razlog: U Kini ne postoji zakon o zaštiti dizajna...

Ako su dizajnerski identični, dva automobila su različita tehnički: Landwind X7 je dostupan samo s pogonom na prednje točkove i  motorom snage 190 konja, dok "original" Evoque u Kini nastupa s najmanje 240 KS i pogonom 4x4.

Ipak, najveća razlika je cijena: Range Rover Evoque prodaje se u Kini za 448.000 juana (68.000 dolara) dok Landwind X7 košta 3,5 puta manje – 129.000 juana (oko 19.600 dolara).

U galeriji pogledajte kako izgleda originalni Evoque, a kako jeftina kineska kopija.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije