Matta: Znate li koji proizvođač je napravio ovaj terenac

Radiosarajevo.ba
Matta: Znate li koji proizvođač je napravio ovaj terenac
/ Foto: Alfa Romeo
Već decenijama je pojam sportskih automobila. No, malo je poznato da je Alfa Romeo izrađivao i nešto "grublja" vozila – kamione, autobuse, trolebuse, furgone…

Među osebujna vozila s znakom Alfa Romeo spada i teški terenac po imenu Matta. Automobil je nastao 1952. godine na zahtjev Italijanskog ministarstva odbrane koje je tražilo domaću zamjenu za američki Jeep.

Milanski inžinjeri konstruirali su terence AR51 za vojsku, odnosno AR52 za civilnu upotrebu. AR u oznaci nije akronim od Alfa Romeo nego skraćenica za Autovettura da Ricognizione (vozilo za izviđanje).

Terenac nije skrivao optičku sličnost s Jeepom, no kao tehnička baza poslužila je Alfa 1900.

Iz Alfe 1900 preuzet je motor snage 65 konja koji je davao osebujnost AR-u jer je bio jedino takvo vozilo s dvije bregaste osovine.

Nedugo nakon lansiranja AR je preimenovan u Matta. Kako bi opravdala porijeklo Matta je ostvarila i vrijedan sportskih uspjeh: Trijumf na utrci Mille Miglia 1952. u kategoriji vojnih vozila, s 40 minuta prednosti nad najbližim rivalom.

No, prave kvalitete Matta je pokazivala na terenu zbog čega je postala omiljeno vozilo javnih službi u poslijeratnoj Italiji koja se nije mogla pohvaliti zavidnom putnom infrastrukturom.

Dužinom 3,52 metra, širinom od 1.575 mm, visinom od tla 20,5 cm, Matta je mogla savladati vodene prepreke dubine 70 cm. Vozilo težine 1250 kg na asfaltu je razvijalo maksimalnih 103,5 km/h.

Nažalost, prvi Alfin terenac nije imao dug životni vijek: Do 1954. godine izrađeno je nešto više od dvije hiljade primjeraka. Mattu je sahranila odluka italijanske vojske da se orijentira na jednostavniju i jeftiniju Fiat Campagnolu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije