Pronađi razliku: Počela prodaja 5,5 puta jeftinije kopije Porsche Macana

Radiosarajevo.ba
Pronađi razliku: Počela prodaja 5,5 puta jeftinije kopije Porsche Macana
Prije nekoliko dana pisali smo kako je kineska kompanija Zotye kopirala Volkswagenov terenac Cross Coupe GTE koji još nije zvanično predstavljen.

Gotovo istovremeno je Zotye na tržište lansirao model SR9 koji je skoro preslikani Porsche Macan. Eksperti za dizajn su čak izračunali da su Kinezi kopirali 85 posto vanjskog izgleda i 95 procenata enterijera.

Teško je pronaći razlike, ipak: S 4744 milimetara između krajnjih tačaka Zotye SR9 je 6,3 cm duži od originala, ima neke drugačije dizajnirane detalje poput četiri izduvne cijevi, maglenki, bočnih letvica…

U unutrašnjosti su skoro identični, čak se kineski klon može pohvaliti većim touch-screen ekranom na centralnoj konzoli.

Kupci Zotyea SR9 trenutno nemaju mogućnost izbora kad je motor u pitanju: Dostupan je samo 2,0 litarski turbobenzinac snage 190 konja spregnut s 5-stepenim manuelnim ili 6-stepenim DCT automatikom s dvostrukim kvačilom. Iduće godine ponudu će upotpuniti 1,5 litarski turbobenzinac (150 KS).

Naravno, ono što najviše razlikuje Zotye SR9 i Porsche Macan je cijena: Kineski plagijat košta već od 100 hiljada yuana (15 hiljada dolara), što znači da je na tržištu najmnogoljudnije zemlje svijeta jeftiniji 5,5 puta od originala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije