UK / Ineos Grenadier nasljednik Defendera: Beskompromisni terenac nove marke automobila

03. 07. 2020. u 21:23:00 J. M.

Shares: 5

Ineos Automotive, podružnica petrokemijskog giganta Ineos Grupe, pokazao je eksterijer terenca po imenu Grenadier.

Ineos Grenadier se najavljuje kao beskompromisni terenac, ali moderne tehnologije, što nagovještava podatak da je u razvoj uključen austrijski specijalist za 4x4 vozila - Magna Steyr. Bolje upućeni kažu da je Grenadier namijenjen ljubiteljima originalnog Land Rover Defendera koji je u novoj generaciji napustio dobro čuveni klasični dizajn i robusnu tehniku.

grenadier_04.jpg - undefined

Foto: Ineos

"Drago nam je što možemo da pokažemo dizajn Grenadiera u tako ranoj fazi. Većina proizvođača obično taji izgled do lansiranja modela, ali mi smo nova marka i želimo sve povesti na ovo uzbudljivo putovanje", rekao je Dirk Heilmann, direktor Ineos Automotive.

Prototipovi Grenadiera uskoro će prevaliti oko 1,8 miliona testnih kilometara, bez ikakvih uobičajenih kamuflaža, jer u Ineosu računaju da će tako izazvati veće zanimanje fotografa i publike.

grenadier_06.jpg - undefined

Foto: Ineos

Predstavnici kompanije smatraju dizajn "jednostavnim" i "dugovječnim", dok je na čeličnom okviru postavljeno tijelo od aluminija, kompozitnih materijala i legura visoke čvrstoće.

Među projektnim partnerima, osim Magne Steyr, navodi se i MBTech, koji je djelomično u vlasništvu Daimlera (Mercedes), a uz to je BMW odabran za dobavljača motora. Prema preliminarnim podacima, ispod haube će se nalaziti 3,0 litarski linijski šestocilindraš spregnut sa 8-stepenim ZF automatskim mjenjačem. Serijska proizvodnja Ineos Grenadiera trebala bi početi krajem 2021. godine.

NEMA KOMENTARA