G-klasa, Bronco ili Defender? Ne, Haval kojeg je dizajnirao bivši šef Land Rovera

J. M.
G-klasa, Bronco ili Defender? Ne, Haval kojeg je dizajnirao bivši šef Land Rovera

Haval je automobilska marka poznata po SUV modelima, a pripada jednom od najvećih kineskih proizvođača Great Wall Motoru. Jedan od udarnih modela branda – Haval H5 – uskoro dobija nasljednika koji će po tvrdnjama kineskih medija zadržati slovno-brojčanu oznaku.

Haval B06 je novi model čiji izgled potpisuje Phil Simmons, Britanac koji je prije nešto manje od dvije godine napustio mjesto šefa dizajna Land Rovera i prešao u Great Wall Motor. Otud izvjesna sličnost s britanskim terencima, no "lice" B06 porijeklo vodi od nekog od klasika kao što su Ford Bronco, Mercedes G-klase ili Land Rover Defender. 

Stražnji dio izgleda elegantno, baš kao što je unutrašnjost, po tvrdnjama medija (slije još nisu objavljene), futuristička – s dva displeja, rotirajućim selektrorom umjesto klasične ručice mjenjača…

Kompanija nije ponudila službene informacije o pogonskim agregatima, ali kineski izvori govore da će Haval B06 dobiti turbobenzince zapremine 1,5 i 2,0 litara, kao i plug-in hibridnu verziju. 

Haval B06 će snagu prenositi na prednje ili sva četiri točka, pri čemu će top-verzija imati 7-stepeni mjenjač s dvostrukim kvačilom. Premijera se očekuje ovog ljeta, a prodaja počinje u posljednjem kvartalu 2020.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije