IAA / Povratak u budućnost: Land Rover u Frankfurtu otkrio novu generaciju Defendera

10. 09. 2019. u 20:12:00 J. M.

Shares: 16

Britanci su dugo razmišljali: Ima li potrebe za nasljednikom Land Rover Defendera. Jer, kultni terenac, predstavljen prije 71 godinu, slavu je stekao po svojoj dugovječnosti i rustikalnoj tehnici.

Predstaviti nasljednika istog imena, ali sa SUV tehnikom značilo je – zavarati tradiciju! Na kraju su ipak odlučili ići u skladu s trendovima. Novi Land Rover Defender je pravi SUV, prilagođen najmodernijim trendovima, ali i dalje jedan od najsposobnijih terenaca.

land_rover_defender_IAA_008.jpg - undefined

Foto: Land Rover

Da, stalni pogon na sve točkove, veliki klirens od 291 mm, ali i 2-litarski turbo motori, pametna elektronika i druga dostignuća moderne automobilske industrije. Jesu li australski farmer, afrički lovci i volonteri Crvenog krsta spremni na takav koktel? 

Off-road kvaliteti su i dalje impresivni: Prilazni ugao 5-vratne izvedbe iznosi 38 stepeni, ugao kosine 28 stepeni, ugao udaljavanja 40 stepeni. A elektronika? Za upravljačem novog Defendera će se čak i manje vješti vozači moći spuštati strmim off-road stazama.

land_rover_defender_IAA_012.jpg - undefined

Foto: Land Rover

S naprednom aluminijskom monocoque šasijom Defender će dobiti status torziono najtvrđeg automobila masovne proizvodnje. Dizajn? Stvar ukusa. Sve je kockasto izvana i iznutra, uz koeficijent otpora zraka od 0,38.   

Kod izbora motora nije bilo načina za postizanje kompromisa modernog i tradicionalnog: Samo turbo-agregati (spregnuti s 8-stepenim automatskim mjenjačem) mogu ispuniti stroge ekološke standarde.

land_rover_defender_IAA_004.jpg - undefined

Foto: Land Rover

U paleti dizelaša nalazi se 2.0 litarski četverocilindraš sa 200 ili 240 KS, benzinac iste zapremine daje 300 KS. Vrh ponude je 6-cilindrični agregat snage 400 "konja", a nešto kasnije stižu i dvije hibridne verzije.

Na tržište prvo stiže Land Rover Defender 110 s dugim međuosovinskim rastojanjem (tri metra) i dužinom od 4,75 metara. Kratka verzija Defender 90 (4,30 metara) stiže kasnije, pri čemu se obje izvedbe mogu naručiti s trećim sjedištem naprijed, te trećim redom u dugom Defenderu 110.

Cijena? Počinje od 49.700 eura za Defender 90, odnosno 55.600 eura za Defender 110, no može se povećati na opsežnoj listi dodatne opreme.

NEMA KOMENTARA