Corolla Cross: Toyota će odlučiti hoće li ga ponuditi europskim kupcima

J. M.
Corolla Cross: Toyota će odlučiti hoće li ga ponuditi europskim kupcima

Segment tradicionalnih automobila i dalje opada: Tržištem dominiraju SUV-ovi i crossoveri. Toyota se prilagođava novoj realnosti: Japanci su u aprilu pokazali Yaris Cross, a sada se i u porodici Corolla pojavila zasebna cross-verzija.

Zanimljivo da nova Toyota Corolla Cross dobila originalan izgled koji izvana nema skoro ništa zajedničko s karavanom i limuzinom Corolla. U pogledu dimenzija, Corolla Cross se uklapa u "jaz" između modela CH-R i RAV4: Dužina doseže 4,46 metara, širina 1,82 metra, međusosovinski razmak 2,64 metra, zapremina prtljažnika - 487 litara.

toyota_corolla_cross_3.jpeg - undefined

Foto: Toyota

I dok izvana Corolla Cross izgleda kao smanjeni RAV4, unutrašnjost (s malim razlikama) je skoro jednaka ostalim karoserijskim izvedbama Corolle. Ispred vozača je digitalna komandna ploča s velikim brzinomjerom na sredini, dok je na centralnoj konzoli na dodir osjetljivi zaslon multimedijskog sistema.

Najavljene su dvije pogonske jedinice pri čemu baznu verziju pokreće klasični 1,8 litarski benzinac snage 140 "konja" i najvišeg obrtnog momenta 175 Nm. Naravno, karakteristično za Toyotu u ponudi je i hibridna verzija koja kombinira malo prigušeni benzinski (98 KS i 142 Nm) i električni motor snage 53 kW (71 KS).

toyota_corolla_cross_4.jpeg - undefined

Foto: Toyota

Neka vas ne iznenadi volan na desnoj strani: Premijera Corolla Crossa održana je na Tajlandu, gdje će se – u gradu Chachoengsao – ovaj model i proizvoditi.

Prodaja na Tajlandu kreće ovog mjeseca, a kasnije će crossover ući na druga azijska te tržišta Južne Amerike i Australije. Hoće li se Corolla Cross pojaviti na europskim tržištima i dalje je otvoreno, ali čini se da bi imala dosta kupaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije