Koronavirus pokvario planove: Toyota priprema SUV izvedbu Yarisa

J. M.
Koronavirus pokvario planove: Toyota priprema SUV izvedbu Yarisa

Japansko izdanje magazina Best Car objavilo je informacije o novom Toyotinom SUV-crossoveru, čija je premijera odgođena zbog pandemije koronavirusa. 

Novajlija će postati najmanji globalni crossover marke, a preuzet će platform i tehniku novog Yarisa. Novinari u Japanu vjeruju da će dužina novog "Yaris Crossa" biti 4170 milimetara, širina 1765 milimetara, visina 1555 milimetara, a međuosovinsko rastojanje 2560 milimetara. 

Toyota je potvrdila da će subkompaktni crossover dijeliti TNGA-B platformu s novim Yarisom. Insajderi vjeruju da će se pod haubom biti Yarisov 1,5 litarski trocilindrični benzinac snage 91 KS, spregnut s Direct Shift-CVT mjenjačem.

Osnovne verzije još uvijek neimenovanog crossovera dolazit će s prednjim pogonom, a bit će dostupan i e-Four 4x4 s električnim motorom za pokretanje zadnje osovine. 

Glavno tržište malog SUV-a bit će Europa, gdje Toyota očekuje da se nadmeće za vodeće mjesto u segmentu s Renault Capturom i Nissan Jukeom, ali mnogo toga ovisit će od datuma dolaska na tržište koji bi, u najgorem slučaju, mogao biti prolongiran čak do proljeća 2021. godine.

yaris_crossover_02.jpg - undefined

Foto: Best Car

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije