Across je kopija Toyote RAV4: Nije riječ o kineskom nego japanskom klonu

J. M.
Across je kopija Toyote RAV4: Nije riječ o kineskom nego japanskom klonu

Liči na RAV4, ali ne nosi značku Toyote. Ako ste pomislili da je riječ o još jednoj kineskoj kopiji – u krivu ste. Riječ je o novom Suzukijevom modelu po imenu Across.

Zašto Across neodoljivo podsjeća na RAV4? Novi Suzukijev SUV je plod suradnje japanskih proizvođača. U 2019. godini Toyota i Suzuki razmijenili su dionice, a dogovor je uključio i "kloniranje" modela.

Toyota je tako ušla na tržišta Indije i Afrike s kopijom subkompaktnog crossovera Suzuki Vitara Brezza, niskobudžetne limuzine Ciaz, kompakta Baleno… Kao odgovor Suzuki će moći prodavati Toyotine hibride RAV4 i Corolla Touring pod svojom markom u Europi.

suzuki_across_002.jpg - undefined

Foto: Suzuki

Suzuki Across proizvodit će se u Toyotinoj tvornici u Japanu pored "originalnog" RAV4, a prodavat će se na europskom tržištu. U procesu kloniranja, odnosno kopiranja, ipak se spominje i Kina. Naime, Suzuki Across je preuzeo "lice" Toyote Wildlander, kineske verzije RAV4.

Dimenzije Across skoro su identične Toyotinom RAV4, unutrašnjost se ne razlikuje osim po amblemu na upravljaču, prtljažnik ima zapreminu 490 litara. Serijska oprema uključuje LED farove, 19-inčne aluminijske felge, prilagodljivi tempomat, aktivni sistem za držanje u traci, sistem prepoznavanja prometnih znakova…

suzuki_across_004.jpg - undefined

Foto: Suzuki

Pogonski sistem 4,64 metra dugo Acrossa preuzet je od plug-in hibridne verzije RAV4 PHEV. To znači da ga čine 2,5 litarski benzinac snage 185 "konja", po jedan elektromotor na svakoj osovini, baterija kapaciteta 18,1 kWh, sistem pogona na sva četiri točka E-Four.

Suzuki Across ubrzava do 100 km/h u 6 sekundi, a u električnom modu može preći 75 kilometara. Dolazak na europska tržište planiran je za jesen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije