Suzuki dotjerao Ignisa: Da li je mikro-SUV najštedljiviji benzinac na svijetu

J. M.
Suzuki dotjerao Ignisa: Da li je mikro-SUV najštedljiviji benzinac na svijetu

Jedan od najmanjih i najštedljivijih SUV-ova na svijetu – Suzuki Ignis – doživio je kuru podmlađivanja. Optičke promjene su decentne i uključuju nove vanjske i unutrašnje boje, redizajnirani dizajn odbojnika i rešetki hladnjaka.

Znatno više izmjena nalazi se ispod limene kecelje mikro-SUV-a. Prva novost je opcioni CVT automatski mjenjač s kontinirano prilagodljivim prijenosnim odnosima. Promjene na 1,2-litarskom Dualjet benzinskom motoru i 12-voltni mild hibridni sistem rezultiraju manjom potrošnjom goriva i štetnih emisija. 

suzuki_ignis_02.jpg - undefined

Foto: Suzuki

Podsjetimo, nedavno je Engleski časopis 'What Car' napravio je listu 10 najekonomičnijih benzinaca,a prvo mjesto zauzeo je Suzuki Ignis 1.2 SHVS koji je tražio svega 3,95 litara na 100 km.

What Car: Ovo je 10 benzinaca koji troše najmanje goriva

Suzuki je doradio 1,2-litarski motor koji sada razvija 83 KS i proizvodi 107 Newton metara maksimalnog obrtnog momenta pri 2800 obrtaja u minuti. Viši stepen kompresije, električno podešavanje usisne bregaste osovine, kao i optimizirano hlađenje trebali bi doprinijeti većoj efikasnosti 4-cilindričnog motora. 

Ignis je sada standardno opremljen 12-voltnim blagim hibridnim sistemom i ima snažniju litij-ionsku bateriju (10 Ah umjesto 3 Ah).

suzuki_ignis_01.jpg - undefined

Foto: Suzuki

Rezultat: Ovisno o varijanti pogona, Ignis je 11 posto ekonomičniji od prethodnog modela. Prema preliminarnim informacijama, potrošnja goriva u varijanti s pogonom na prednje točkove iznosi 3,9 litara. 

Dužinom od 3,7 metara, Suzuki Ignis je i jedan od najmanjih automobila opciono dostupnih sa pogonom na sve točkove. Dolazak dotjeranog Ignisa na tržište očekuje se narednog mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije