Bogovi su pali na tjeme: Ford F-150 dobio dizelski motor

Radiosarajevo.ba
Bogovi su pali na tjeme: Ford F-150 dobio dizelski motor
Jedan od simbola američke automobilske industrije je Ford F-150. Kultni pickup već sedam decenija simbolizira američku automobilsku filozofiju, dominaciju vozila ogromnih dimenzija pokretanih snažnim motorima.

Od početka ove godine, u kojoj F-150 proslavlja 70. rođendan, legendarni kamionet dobio je jedan od najvećih noviteta. Ništa drugo nego... dizelski motor!

U dugačkom "nosu" Forda F-150 zabrundao je 3,0 litarski V6 turbodizelaš snage 250 "konja" i najvišeg obrtnog momenta 600 Nm.

Motor s oznakom Power Stroke osigurao je neviđenu ekonomičnost ogromnom pickupu – prosječna potrošnja iznosi manje od osam litara na 100 km. Fantastičan rezultat obzirom na činjenicu da je F-150, ovisno od karoserijske izvedbe, dugačak između 5,31 i 6,36 metara.

Za prijenos snage zadužen je 10-stepeni Selectshift automatski mjenjač, specijalno podešen za efikasan rad motora na nižim obrtajima, a dodatni doprinos ekonomičnosti daje i start-stop sistem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije