Mercedes X-klase: Prvi pick-up premium proizvođača

J. M.
Mercedes X-klase: Prvi pick-up premium proizvođača
Pod sloganom "prvi pick-up premium proizvođača" Mercedes je predstavio X-klasu. Novi kamionet je treći model "razmjene znanja i tehnologija" koncerna Daimler s Alijansom Renault-Nissan.

Preciznije, Mercedes X-klase nastao je na bazi Nissan Navare i Renault Alaskana, poslije sličnog povezivanja Mercedes Citana i Renault Kangoo, odnosno Smarta ForFour i Renaut Twinga.

mercedes_x_02.jpg - undefined

Foto: Daimler

Naravno, Mercedes X-klase posjeduje vizuelni identitet i dizajnerske detalje trokrake zvijezde, ali posjeduje većinu komponenti Nissan Navare, između ostalog, tako i robusnu šasiju s dva uzdužna profila. To nije sve: X-klasa se proizvodi u Barceloni, na istoj traci s Navarom.

mercedes_x_05.jpg - undefined

Foto: Daimler

Korisnike pick-up vozila najviše zanimaju tovarne sposobnosti kojih se novi Mercedes ne treba stidjeti. X-klasa ima nosivost od 1,1 tonu, može povući prikolicu težine 3,5 tone. Zapravo je riječ o kamionetu koji nudi kompromis između prijevoza pet osoba u dvostrukoj kabini i jedne euro-palete u teretnom dijelu.

Početni model je benzinac X 200 (165 KS), no znatno više kupaca odabrat će verzije s 2,3 litarskim dizelašem: X 220 d (163 KS) i X 250 d (190 KS). Motori prenose snagu na zadnje točkove, s mogućnošću uključenja pogona 4x4, dok je ostavljen izbor između 6-stepenog ručnog i 7-brzinskog manuelnog mjenjača.

mercedes_x_01.jpg - undefined

Foto: Daimler

Stalni pogon na sva četiri točka, poznat sa putničkih automobila i SUV modela, Mercedes će uvesti sredinom naredne godine, baš kao i top-verziju X 350 d s V6 dizelašem snage 258 "konja".

Cijena startuje na nešto više od 37 hiljada eura, a prvi primjerci bit će kupcima isporučeni u novembru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije