Zima je pred vratima: Na koliko bara je ispravno napumpati gume za sigurnu zimsku vožnju?

0
Radiosarajevo.ba
Zima je pred vratima: Na koliko bara je ispravno napumpati gume za sigurnu zimsku vožnju?
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Staro i uvriježeno mišljenje vozača je da su nedovoljno napumpane gume bolje za vožnju po zimskim uvjetima jer tada gume ostvaruju veći kontakt s terenom po kojem voze.

Tehnički, to je tačno, a ponekad je i korisno, primjerice pri izvlačenju iz dubokog pijeska, no zapravo nije sigurno voziti s niskim pritiskom u gumama.

Istraživanje je dokazalo da vožnja po snijegu s nedovoljno napuhanim gumama povećava vjerojatnost saobraćajne nesreće koja je povezana s gumama.

Anketa | Pitali smo sudijske stručnjake da li je Ermin Sivac donio ispravne odluke na derbiju

Anketa | Pitali smo sudijske stručnjake da li je Ermin Sivac donio ispravne odluke na derbiju

Kakvi su propisi - u kakvoj obući smijete voziti u BiH, Hrvatskoj i drugim zemljama EU...

Kakvi su propisi - u kakvoj obući smijete voziti u BiH, Hrvatskoj i drugim zemljama EU...

Tu studiju provela je američka Nacionalna uprava za sigurnost u prometu na cestama. Njihov zaključak je da su samo gume s pravilnom količinom pritiska u njima ispravna i sigurna opcija za zimske uvjete, a osim toga, štede gorivo i imaju duži vijek trajanja, piše Automotoklub.

Kod velike većine modela automobila, pritisak guma obično pumpamo na brojku između 2,0 i 2,4 bara. Tačna preporučena brojka za vaš automobil od strane proizvođača istaknuta je na naljepnici, obično na pragu s unutarnje strane ili okviru vrata. Trebali biste se držati te brojke tokom cijele godine. Ne postoje različiti brojevi za ljeto ili zimu.

Ilustracija
Foto: Pexels: Ilustracija

To ne znači da vanjska temperatura neće imati nikakav utjecaj na pritisak u vašim gumama, već ćete jednostavno trebati češće provjeravati i dopumpavati gume zrakom zimi nego ljeti. Idealan pritisak u vašim gumama jedan je od najbitnijih faktora sigurnosti kod vašeg automobila.

Mnogi proizvođači procijenili su kako gume gube 0,06 bara svaki put kada temperatura vani padne za 10 stepeni. Stajanje automobila na mjestu po zimi također će imati utjecaja na pritisak u gumama. Vaš automobil možda je opremljen sistemom za nadzor pritiska u gumama, što znači da ćete svjetlećom lampicom biti upozoreni na pad tlaka od najmanje 25 posto.

Pažnju obratite na proizvođačevu preporuku i za prednje i stražnje gume - prednje gume obično se pumpaju oko 0,2 bara više nego stražnje zbog dodatne mase motora. Ako su vaše gume ispod preporučene brojke za vaš automobil, upotrijebite zračni kompresor da ih napumpate dok ne dobijete željeno očitanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije