Zašto se ne smijemo voziti u automobilu u zimskoj jakni: Može biti opasno

0
Radiosarajevo.ba
Zašto se ne smijemo voziti u automobilu u zimskoj jakni: Može biti opasno
Foto: Gong-Galaxy / Vožnja u zimskoj jakni

Zbog zimske odjeće sigurnosni pojasevi se pomjeraju, nisu na optimalnim pozicijama i tako pri niskim brzinama mogu izazvati povrede.

Istraživanje njemačkog autokluba (ADAC)  napominje da ni djeca, a ni odrasli ne bi smjeli biti u vozilima u zimskim jaknama.

Vezanje sigurnosnim pojasevima je obaveza, a nema sumnje u to da će spriječiti teže povrede u saobraćajnim nesrećama. Međutim, ako ne skinete lzimske jakne u automobilima, gubi se njihova funkcionalnost, a javlja se jedan veliki problem, piše Revija HAK.

Uspjeh, radost i novac: Tri znaka prati neviđena sreća u aprilu

Uspjeh, radost i novac: Tri znaka prati neviđena sreća u aprilu

ADAC je proveo crash test pri brzini od 16 km/h, što je neka prosječna vrijednost kad na stražnji kraj vozila naleti drugo vozilo.

Zbog zimske odjeće sigurnosni pojasevi se pomjeraju (nisu postavljeni direktno uz tijelo), nisu na optimalnim pozicijama i tako pri niskim brzinama mogu izazvati povrede.

Donji dio pojasa nije fiksiran na područje kukova već malo više i zbog svega toga može doći do povrede jetre ili slezene.

Ako ikako možete, izbjegavajte vožnju s debelim zimskim jaknama i vežite se sigurnosnim pojasevima.

Vezati dijete u sjedalicama trebala bi biti navika svakog roditelja. Jednostavna radnja koja konzumira nekoliko sekundi vašeg vremena iznimno je važna za sigurnost djeteta.

Istraživanje pokazalo: Najgori vozači voze njemačke automobile

Istraživanje pokazalo: Najgori vozači voze njemačke automobile

Međutim, čak i roditelji koji su savjesni i vežu svoju djecu, čak i kad s automobilom odluče prijeći nekoliko stotina metara do najbliže trgovina, vrtića ili škole, često prave jednu grešku, vežu djecu u sjedalicama u debeloj zimskoj odjeći.

Znamo da je ujutro hladno i da ta treba mnogo vremena da se automobil ugrije, ali probajte dijete pokriti dekicom ili iskoristiti neki drugi oblik grijanja. Zašto?

Vežete li dijete u debeloj zimskoj jakni, sigurnosni pojasevi sjedalice neće biti pravilno učvršćeni, odnosno nemoguće ih je zategnuti oko tijela.

Kupujete polovni automobil? Ovo je 6 važnih stvari koje morate imati na umu

Kupujete polovni automobil? Ovo je 6 važnih stvari koje morate imati na umu

U slučaju sudara, tijelo djeteta previše će se micati i raste mogućnost od teških povreda, a isto tako je moguće i da tijelo djeteta klizne iz jakne i udari u sjedalo ispred njega.

Preporuka je da tokom učvršćivanja svog nasljednika ili nasljednice u sjedalici ne pretjerujete s odjećom, odnosno da pojasevi sjedalice budu što bliže tijelu djeteta.

Također, uvijek učvrstite pojaseve!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije