Tesla morala povući više od 300 hiljada automobila s tržišta u SAD-u, evo i zašto

0
Radiosarajevo.ba
Tesla morala povući više od 300 hiljada automobila s tržišta u SAD-u, evo i zašto
Foto: Pixabay.com / Ilustracija / automobil Tesla

Američka kompanija Tesla je morala povući 363 hiljade automobila s tržišta u SAD-u zbog njihovog softvera za autopilot. 

Kako je navedeno iz američke agencije za sigurnost na autoputevima, Teslin softver za autopilot može dovesti do saobraćajnih nesreća, ali i može voditi do nezakonitog i nepredvidljivog ponašanja automobila na cesti. 

Opoziv se odnosi na sve modele koji imaju softver za autopilot. To su Model 3, Model S, Model Y i Model X. Ovaj softver daje mogućnost Teslinim automobilima da mijenjaju trake, usporavaju ili povećavaju brzinu u odnosu na semafore, te da automatski skreću po gradskim ulicama. 

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Iz Tesle su pozvani da povuku modele zbog osnovane sumnje da će ovi automobili ići preko dozvoljene brzine, da se neće zaustavljati na znakovima 'Stop', te da će se ponašati nepredvidljivo na gradskim raskrsnicama. 

Ovo je drugi put da zbog ovog softvera Tesla povlači automobile. Više od 50 hiljada automobila je povučeno prethodne godine zbog toga što se automobili nisu zaustavljali kod znakova 'Stop' kada je sistem bio aktivan, prenosi Autocar

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije