Istraživanje pokazalo: Najgori vozači voze njemačke automobile

0
Radiosarajevo.ba
Istraživanje pokazalo: Najgori vozači voze njemačke automobile
Foto: BMW / BMW

Pod 'najgorim' vozačima podrazumijevaju se i oni prepotentni koji voze slalome, parkiraju kao da su sami na svijetu, te oni kojima zakon o prometu ne znači baš ništa.

Kao rezultat imamo njemačke automobile i njihove vozače koji prema statistikama glase kao najgori.

Ako pitamo medije posvećene svijetu automobila, a i šire, kod nas su svi automobili super. Svi su vozači fenomenalni i situacija je idilična.

Komšić zatražio Mišljenje Venecijanske komisije oko načina izbora sudija u Ustavni sud BiH

Komšić zatražio Mišljenje Venecijanske komisije oko načina izbora sudija u Ustavni sud BiH

Uglavnom, kako kod nas ništa nije realno i otvoreno za javnost, gledamo statistiku iz  Velike Britanije, odnosno tačnije sa stranica GoCompare Car Insurance, jedne od najvećih baza za auto-osiguranje na prostoru Velike Britanije. 

Prema provedenoj studiji, najveća je vjerovatnost da će vozači BMW modela 420ddobiti nekakvu kaznu ili sudjelovati u nekakvoj saobraćajnoj nesreći.

Iako su vozači BMW-a na vrhu ovog nesretnog popisa, oni koji posjeduju modele iz ostatka „premium“ segmenta s rodovnikom iz Njemačke stoje tek pedljima daleko od njih. I pri tome naravno podrazumijevamo Mercedes-Benz i Audi.

Uglavnom, ovako to izgleda u brojkama i postocima:

1. BMW 420d (17,1 posto)
2. Audi A5 (15,5 posto)
3. Mercedes-Benz C220 (14,8 posto)
4. Mercedes-Benz E220 (14,8 posto)
5. Jaguar XF (14,3 posto)
6. Mercedes-Benz CLA (14,3 posto)
7. Mercedes-Benz GLC (14,0 posto)
8. Audi Q7 (13,8 posto)
9. Land Rover Range Rover (13,8 posto)
10. Mercedes-Benz CLS (13,5 posto)

Kada je riječ o potraživanjima od osiguravajućih kuća, brojevi govore nešto drugačiju priču. Ali bitna odstupanja zapravo i ne postoje, jer BMW 420d sa svojih 21, posto i dalje stoji kao glavni krivac.

Stigle prve fotografije: Volkswagen priprema redizajn Golfa 8

Stigle prve fotografije: Volkswagen priprema redizajn Golfa 8

Zatim slijede Mercedes-Benz E220 i GLC 19,3 posto s 19,3 posto, Audi A5 s 19,1 posto, Audi Q5 s 18,7 posto, te Mercedes-Benz C220 s 18,6 posto, Mercedes-Benz GLA s 18,3 posto, Jaguar XF s 18,2 posto i Audi A1 s 18,2 posto.

A zadnju kolonu ove nesretne liste zaokružuje Škoda Superb s 18,1 posto ukupnih potraživanja od osiguravajućih kuća. Dakle, “Škoda: Simply Clever” doista ispada jednim od najrealnijih marketinških slogana u svijetu automobila, pišu Automobili.hr.

Gospodin Matt Oliver kao glasnogovornik kompanije GoCompare Car Insurance kaže ovako:

"Iako zapravo i nije neko iznenađenje da luksuzni automobili s većom snagom motora predstavljaju marku izbora za neke od najopasnijih vozača na cesti, to ne vrijedi za sve vlasnike modela ovih proizvođača".

I to je živa istina čak i u našim krajevima.

Kupujete polovni automobil? Ovo je 6 važnih stvari koje morate imati na umu

Kupujete polovni automobil? Ovo je 6 važnih stvari koje morate imati na umu

"Ono što više zabrinjava jest veliki broj ovih automobila na cesti upravo sada, gdje se ove statistike i dalje upotpunjavaju. Jer prema podacima društva proizvođača motornih vozila i trgovaca (SMMT), BMW, Mercedes-Benz i Audi suvereno stoje među prvih deset najpopularnijih marki u 2021. godini“.

Na suprotnoj strani ovog popisa, tj. kao automobili za čijim volanom su najmanje šanse za saobraćajni prekršaj ili kaznu stoje Vauxhall (Opel) Agila s 4,1 posto. Zatim su tu Hyundai i10 s 4,3 posto, Nissan Micra 4,4 posto, i Kia Picanto.

Istim se perjem mogu okititi i Hyundai Getz s 4,5 posto, Suzuki Alto s 4,6 posto, Ford Ka s 4,6 posto, Škoda Citigo s 4,7 posto i Honda Jazz s 4,8 posto.

A kao prvi od „posljednjih“ stoji Fiat s modelom Panda i 4,9 posto vlasnika koji bi se prije ili kasnije mogli suočiti s nekom kaznom za prometni prekršaj.

Kasnite s plaćanjem? Automobil će vas uskoro upozoravati, zaključati se i otići

Kasnite s plaćanjem? Automobil će vas uskoro upozoravati, zaključati se i otići

A što se tiče potraživanja od strane osiguravajućih kuća, odnosno saobraćajnih nesreća, popis te druge strane medalje izgleda ovako:

1. Vauxhall (Opel) Agila – 10,3%
2. Nissan Micra – 10,3%
3. Citroen Xsara – 10,1%
4. Ford Ka – 10,0%
5. Peugeot 307 – 9,9%
6. Fiat Punto – 9,6%
7. Nissan Almera – 9,2%
8. Citroen C2 – 9,0%
9. Hyundai Getz – 9,0%
10. Peugeot 206 – 8,6%

Naravno se u cijeloj priči treba osvrnuti na broj prodanih primjeraka svakog pojedinog modela, ali statistike i dalje ne lažu. I zato su vlasnici Opelovog modela Agila na prostoru Velike Britanije apsolutno najsigurniji i najmanje konfliktni vozači.

Na našim prostorima baš i nije tako, ali činjenično stanje na globalnom planu i dalje navodi vlasnike BMW-a, Audija i Mercedesa kao najgore, najbezobraznije i najveće ego-manijake.

Golf "četvorka" prodat za više od 190.000 KM

Golf "četvorka" prodat za više od 190.000 KM

Zbog toga u našim krajevima statistika čak i nije potrebna, jer je dovoljno samo svratiti na cestu i sve postaje jasno vidljivo.

Takvih smo se u stanju nagledati na dnevnoj bazi i svjedočiti prekršajima poput trkanja, slaloma i amnezije kad je u pitanju korištenje žmigavaca. Takvi najčešće parkiraju kao da su sami u svemiru, te neovisno o uslovima na cesti i oko nje divljaju, jure i nabijaju se na dupe svima oko sebe.

I što je najgore, rijetko su kažnjeni za svoja djela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije