Da li je bitnija vozačka vještina ili brzi automobil? Pogledajte video

1
Radiosarajevo.ba
Da li je bitnija vozačka vještina ili brzi automobil? Pogledajte video
Foto: Printscreen/YouTube / Donut Media

Postoji li bolji način da se sazna odgovor na pitanje iz naslova od toga da se provede direktna eksperimentalna usporedba? Odnosno, da se "brzi" vozač stavi u spori automobil i "spori" vozač u brzi automobil i potom ih se obojicu pošalje na trkaću stazu. Pa da vidimo što će se dogoditi…

Sama dvojba vjerojatno ne zahtijeva neko dodatno objašnjenje i svi smo bar jednom poveli neku internu raspravu o tome je li kod utrkivanja sa štopericom bitnija vozačka vještina ili dobar bolid. Zanimljiva je to tema za razmišljanje koja svakako iziskuje temeljiti pristup kako bismo dobili odgovor smisleniji od "oba faktora podjednako su važna". Koliko zapravo vozač mora biti dobar da bi iz slabijeg i sporijeg automobila mogao izvući dovoljno da nadoknadi izgubljeno vrijeme u utrci s vozačem koji je potpuni amater na stazi, ali raspolaže s daleko sposobnijim oružjem?

Do nekakvog zaključka pokušala je doći ekipa s Donut Media kanala, premda i sami priznaju da se ovdje radi o eksperimentu koji sa znanošću nema veze, pa stoga i rezultate treba prožvakati s nezdravom dozom soli. Da skratimo, kao mjesto radnje odabran je Willow Springs, a glavne likove predstavljaju dva Jamesa. Jedan od njih odrastao je uz trkaće automobile, dok je drugi vrijeme kratio uz… fast food. Osim njih okosnicu videa čine odabrani automobili – Mitsubishi (Mi)rage s 1,2-litrenim 3-cilindričnim motorom snage 75 KS i s aerodinamičkim dodacima iz kućne radinosti za "brzog" Jamesa i Mercedes-AMG CLA 45 čiji 2,0-litreni turbo 4-cilindraš razvija 375 KS za "sporog" Jamesa.

Vozači, oprez: Saobraćajna nesreća u Sarajevu, stvorene gužve na ovoj dionici

Vozači, oprez: Saobraćajna nesreća u Sarajevu, stvorene gužve na ovoj dionici

Kako kažu i komentatori na YouTubeu, video je imao potencijala, no odabir automobila koji se svojim performansama i sposobnostima ipak previše razlikuju rezultirali su time da smo od cijelog eksperimenta dobili tek pokoju minutu zabave, ali i ne baš neko iskoristivo saznanje, ako ćemo biti realni.

Unatoč tome, proskrolajte dolje i pogledajte može li neko sa iskustvom u utrkivanju izvući iz malog Mitsubishija baš toliko da uspije napakostiti potpunom amateru u nečemu s AMG oznakom, piše Automobili.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije