Vrijeme ih je pregazilo: Jedan od najvećih europskih gradova "protjerao" trolejbuse

Radiosarajevo.ba
Vrijeme ih je pregazilo: Jedan od najvećih europskih gradova "protjerao" trolejbuse

Utorak, 25. august 2020. godine, označava početak nove ere u Moskvi. Naime, drugi najveći europski grad danas je skoro sasvim ukinuo trolejbuski saobraćaj, ostavivši samo jednu tradicionalnu liniju za "liječenje nostalgije". Ulogu "trola" preuzet će električni autobusi.

"Danas je u glavnom gradu Rusije započela je nova era električnog prometa: Električni autobusi preuzeli su dosadašnje trolejbuske linije. Odluka o postupnom napuštanju trolejbuskog saobraćaja nije bila jednostavna za nas, ali ovo je korak naprijed. Budućnost pripada inovativnom prijevozu električnim autobusima", za TASS je rekao Leonid Antonov, generalni direktor moskovskog gradskog saobraćajnog preduzeća Mosgortrans.

Dodao je da je, kao znak poštovanja prema trolejbusima, gradska uprava odlučila ostaviti jednu trolejbusku rutu u Moskvi - od Trga Komsomolska do Novorjazanske ulice. Ova linija nije odabrana slučajno: U Novorjazanskoj ulici je juna 1937. godine otvorena druga moskovska garaža za trolejbuse. Gradske vlasti na području posljednje trolejbuske linije uskoro planiraju otvoriti Moskovski transportni muzej u kojem će se moći vidjeti trolejbusi različitih generacija.

"Trend prelaska na električne autobuse postoji u mnogim gradovima širom svijeta. Moskva je već sada na prvom mjestu po broju električnih autobusa među europskim prijestolnicama. Trenutno je u voznom parku Mosgortransa 450 električnih autobusa, do kraja godine će ih biti 600, a do 2024. godine više od 2,6 hiljada", rekao je Antonov.

Električne autobuse za Moskvu isporučuju vodeći ruski proizvođači GAZ Group i Kamaz. Samo u posljednje dvije godine Kamaz je isporučio 334 električna autobusa. Prema tenderskim ugovorima, proizvođači su preuzeli obavezu funkcionalnosti električnih autobusa i stanica za punjenje u trajanju od 15 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije