Država u fokusu: Da li ste znali da Bjelorusija ima razvijenu automobilsku industriju

Radiosarajevo.ba
Država u fokusu: Da li ste znali da Bjelorusija ima razvijenu automobilsku industriju
Foto: Geely / Lukašenko na otvaranju fabrike BelGee

Od prije nekoliko dana Bjelorusija je došla u žižu zanimanja svjetske javnosti. Predsjednički izbori, pobjeda Aleksandra Lukašenka, protesti opozicije, sve su to razlozi zbog kojih se s pažnjom prati sve što se dešava u ovoj bivšoj sovjetskoj republici.

Malo je poznato da ova zemlja ima razvijenu automobilsku industriju, ali i proizvodnju komercijalnih vozila. Koje su proizvođači vozila u Bjelorusiji?

BelGee

Krajem 2017. godine na lokalitetu između Borisova i Žodzine počela je raditi fabrika automobila BelGee, zajedničko ulaganje bjeloruskih partnera i velikog kineskog automobilskog proizvođača Geely.

Ko ne zna: Geely je vlasnik švedskog premium proizvođača Volvo. U Bjelorusiji se sastavljaju tri Geely modela, namijenjena domaćem i ruskom tržištu, a najpopularniji je Geely Atlas koji košta oko 27.000 KM.

Unison

Drugi bjeloruski automobilski proizvođač nalazi se u selu Občak, 10-ak kilometara od Minska. Riječ je o bjelorusko-britanskom preduzeću Unison koje je od 1996. godine izrađivalo automobile marke Ford, kao i modele koncerna General Motors i PSA.

Unison je potom sastavljao kineske automobile marke Zotye, a početkom ljeta fabrika je pokrenula proizvodnju automobila Changan. Prvi automobil marke koji je izašao s montažne trake bio je kompaktni krosover Changan CS35 Plus. U budućnosti, Unison planira montažu kompaktnog gradskog električnog automobila Zotye E200EV i sedana Zotye Z500EV.

MAZ

Fabrika autobusa, minibusa i kamiona MAZ iz Minska je najpoznatiji bjeloruski proizvođač i jedan od najvećih u Europi. Postoji već 80 godina, a trenutno izrađuje desetine modela autobusa, trolejbusa, minibusa, šlepera, kamiona, kipera…

Gradski autobusi MAZ mogu se susresti i u BiH, na prostoru Distrikta Brčko. Trolejbus MAZ poslužio je i kao osnova za slično koncipirana vozila marke ETON koja se proizvode u Žodzini.

BelAZ

Još jedna tradicionalna kompanija. BelAZ iz Žodzine poznat je širom svijeta po monstruoznim, više od 8 metara visokim, kiperima za rudarska okna i kamenolome. BelAZ 75710 je najveći svjetski kiper, s nosivošću do 450 tona!

Pored kipera, linija BelAZ uključuje terenske teretne kamione, utovarivače i buldožere, specijalne mašine za metalurška preduzeća, vozila za servisiranje rudarskih operacija, kao i aerodromske tegljače, betonske pumpe sa betonskim mješalicama…

MZKT

Još jedno preduzeće iz Minska – MZKT – ima široku paletu u kojoj se nalaze kamion Volat, gradski autobus Neman, specijalni šleperi za prijevoz teških tereta na javnim putevima i teškim terenima... Također, MZKT kreira opremu za individualne narudžbe.

BelKamunMaš

Osnovan u Minsku 1973. godine, BelKamunMaš proizvodi električna komercijalna vozila. U paleti imaju četiri modela trolejbusa, tri modela električnih autobusa i tri modela tramvaja.

MAZ-MAN

MAZ-MAN je bjelorusko-njemačka kompanija koja po licenci MAN-a proizvodi teška vozila za regionalni i međunarodni prijevoz. Prvi kamion u tvornici sastavljen je 1998. godine. Kompanija iz Minska proizvodi i tegljače za teretna vozila, kipere, specijalna vozila za snijeg i močvare, kao i utovarivače.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije