Provjereno: Ovo su automobili čiji motori bez problema prelaze više od milion kilometara

0
Radiosarajevo.ba
Provjereno: Ovo su automobili čiji motori bez problema prelaze više od milion kilometara
Foto: Jutarnji.hr / Marke automobila

Kada kupujete novi automobil, nakon što vam je ukrao pažnju svojim dizajnom, jedna od stvari na koju kupci najviše obraćaju pažnju je njegova pouzdanost. Činjenica da s većom ili manjom sigurnošću znamo da se radi o vozilu koje će biti s nama dugi niz godina važan je sadržilac pri kupovini i koliko ćemo u njemu proći kilometara bez problema.

Treba znati da postoje kombinacije modela i motora koje mogu bez problema premašiti i milion kilometara. U slučaju da ga imate i na njega ne morate stavljati više novca od samog održavanja, bez ozbiljnijih kvarova, znajte da imate blago. Ovo je popis automobila koji provjereno mogu voziti preko milion kilometara.

1. Mercedes 240D

Oglasila se srbijanska policija o nestanku malene Danke: Uputili hitan apel građanima

Oglasila se srbijanska policija o nestanku malene Danke: Uputili hitan apel građanima

Mercedes 240D je jedan od onih automobila s kojim biste mogli nekoliko puta obići svijet. Osim toga, tržište polovnih dijelova je ogromno, a gotovo sve njegove komponente možete pronaći na internetu. Postoji razlog zašto ih taksisti u sjevernoj Africi uglavnom odbijaju umiroviti.

2. Volvo P1800

Normalno je da je motor s gotovo pet miliona kilometara više puta doživio generalku. U ovom slučaju govorimo o tri, budući da je 1.8 od 100 KS ovog Volva P1800 star već više od 50 godina i iza sebe ima puno priča. Vlasnik mu je umirovljeni američki profesor koji voli putovati svojim švedskim automobilom. Ali naravno, tretman koji je imao bio je najbolji.

Istraživanje: Autonomna vozila moraju naučiti 'jezik biciklista'

Istraživanje: Autonomna vozila moraju naučiti 'jezik biciklista'

3. Saab 900 Turbo

Postoji Saab 900 Turbo koji je prešao milion kilometara. Danas se nalazi u muzeju u SAD-u, a iako je brtva glave morala na popravak čak tri puta, u 1,6 miliona kilometara nije bilo potrebno dirati mjenjač, motor... ili turbo. Pravo ostvarenje za ovaj švedski klasik s 2,0-litrenim benzincem i 175 KS.

4. BMW 325i (E30)

Eksperiment koji je proveo Mobil1 doveo je do toga da BMW 325i E30 prijeđe više od 1,5 miliona kilometara. Ovaj se test temeljio na stavljanju na dinamometar i kotrljanju četiri godine pri brzini od oko 130 km/h. Međutim, uslovi korištenja u kojima je prešao tu udaljenost manje su vrijedni od onih drugih automobila na ovom popisu. Ali napraviti te kilometre - napravio ih je.

Imamo li izbora:  Evo koje automobile možete kupiti ispod 40.000 maraka

Imamo li izbora: Evo koje automobile možete kupiti ispod 40.000 maraka

5. Škoda Octavia i Superb

Koliko ste taksista vidjeli sa Škodom Octavijom ili Škodom Superb? Motor 1.9 TDI jedan je od tih "vječnih motora". Zavisi o verziji, ali ima snagu od oko 100 CV, iako ono što se najviše ističe - osim njegove pouzdanosti - je niska potrošnja goriva. Dakle, sljedeći put kada uđete u Škodin taksi provjerite njegov brojač kilometara.

6. Lincoln Town Car

Sjevernoamerikanci vole brinuti o automobilima kako bi oni postali klasici. Upravo se to dogodilo s Lincoln Town Carom penzionisanom gospodinu iz Kansasa koji je sa svojim automobilom prešao 2 miliona kilometara. Za sve to vrijeme samo se jednom trebalo otvoriti motor i mjenjač. Proizvođač je odobrio doživotnu garanciju na mnoge komponente vozila.

Šaljete li poruke dok vozite?

Šaljete li poruke dok vozite?

7. Subaru Forester

Dobra priča o dugovječnom automobilu ispričana je prije samo nekoliko mjeseci s ovim Subaru Foresterom. Riječ je o modelu u vlasništvu Jernera Junga, slovenskog muzičara koji je kupio 1998. godine. S njom je nekoliko puta obišao svijet, prevalivši milion kilometara.

8. Volkswagen Buba

Ne čudi da je jedan od najprodavanijih automobila u historiji, poput Volkswagenove Bube, jedan od onih koji je uspio prijeći milion kilometara. Buba se može pohvaliti primjerkom koji je premašio 2,5 miliona, zapravo.

Auto industrija se iz Evrope prebacuje u SAD i Kinu

Auto industrija se iz Evrope prebacuje u SAD i Kinu

9. Toyota Highlander

Toyota Highlander također se uvrstila na ovaj popis. Primjerak iz 2006. prešao je više od 1,6 miliona kilometara prije nego što je stradao u uraganu Ian na Floridi 2022. U zamjenu za njegovu odanost brendu, Toyota je vlasniku, Marku Milleru, dala potpuno novi Highlander početkom ove godine, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije