Prošlog mjeseca u Europi prodato više elektrificiranih automobila nego dizelaša

1
Radiosarajevo.ba
Prošlog mjeseca u Europi prodato više elektrificiranih automobila nego dizelaša
Foto: Jato Dynamics / Jato Dynamics predstavio najprodavanija vozila u Europi

Smjena generacija na europskom tržištu automobila desila se ovog augusta, kada je, prvi puta u historiji, prodaja "zelenih" automobila s elektrificiranim pogonima nadmašila prodaju onih s dizelskim motorima.

Prema podacima kuće Jato Dynamics u augustu ove godine prvi put se u historiji desilo da je na tržištu Europe prodato više električnih i elektrificiranih automobila nego onih na dizelski pogon.

Ovo je tek jedan od zanimljivih podataka koje su u Jatu obradili u 26 zemalja Europe, piše Autonet. Oni pokazuju i kako je ukupna prodaja novih automobila u padu, i to za 33% u odnosu na august 2019. te 18% u odnosu na august 2020. godine.

Tužilaštvo BiH najavljuje žalbu: I dalje traže pritvor za osumnjičene u predmetu 'Black Tie 2'

Tužilaštvo BiH najavljuje žalbu: I dalje traže pritvor za osumnjičene u predmetu 'Black Tie 2'

Kao glavne razloge za to ističu nestašice čipova koje su uzrokovale usporavanje isporuke novih automobila, pa su kupci ili prolongirali kupovinu ili se odlučili za polovna vozila.

Uprkos padu ukupnog tržišta, zabilježen je porast potražnje za električnim i elektrificiranim modelima. Baterijska električna vozila i plug-in hibridi nastavljaju rast, pa su i u augustu ove godine prodana u rekordnim količinama.

Ukupni im je tržišni udio bio 21%, a na posmatranim tržištima ukupno je novoregistrovano preko 151 hiljade takvih vozila. Od januara ih je registrovano ukupno 1,32 miliona komada. Velika potražnja izazvana je raznim državnim subvencija, smatraju u Jato Dynamicsu, ali i općenito promjenama preferencija kupaca.

Prošli je mjesec bio prvi u historiji kada je broj prodanih baterijskih električnih vozila, plug-in hibrida i onih na vodikove ćelije ukupno nadmašio prodaju dizelskih automobila, i to za 10.100 komada, podsjeća Autonet.

Nastavak je ovo trenda pada popularnosti dizelskih pogona, koji traje već godinama, kao i porasta potražnje za električnim pogonima. Najprodavaniji model u elektrificiranoj kategoriji bio je Volkswagen ID.3, sa 7.904 komada. Odmah iza njega slijedi Teslin Model 3 s tek 80 prodatih primjeraka manje.

Kad je riječ o plug-in hibridima, u vodstvu su Ford Kuga i Mercedes GLC, dok su kod automobila na fosilna goriva najpopularniji bili Dacia Sandero, Volkswagen Golf i Toyota Yaris.

Vrlo popularnim se pokazao i Teslin Model Y, koji je u svom prvom mjesecu na tržištu već ušao u top 10 elektrificiranih vozila prema isporukama.

Zanimljivo, na 5. se mjestu te liste našao još jedan novi, pomalo neočekivani model – Fordov Mustang Mach-e, koji je prodat u preko 3.600 komada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije