Šef Daimlera tvrdi: Nestašica čipova mogla bi potrajati do 2023. godine

1
Hina
Šef Daimlera tvrdi: Nestašica čipova mogla bi potrajati do 2023. godine
Foto: Unsplash / Ilustracija

Nestašica čipova koja je izazvala velike poremećaje u svjetskoj proizvodnji automobila mogla bi se razvući na 2022., pa i na 2023. godinu, upozorio je šef njemačkog proizvođača luksuznih automobila Daimler u razgovoru za britanske medije.

COVID 9 testirao je pripremljenost autoindustrije na nepovoljne uvjete poslovanja i pokazalo se da kompanije moraju temeljno analizirati svoje dostavne lance, rekao je predsjednik upravnog odbora Daimlera Ola Kaellenius.

Izvući ćemo pouku iz te provjere i još dublje analizirati osnovne elemente dostavnog lanca kako bi naš sistem bio otporniji, ojasnio je Kaellenius.

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Snabdijevanje poluvodičkim čipovima ne uspijeva podmiriti potražnju u čitavom nizu industrijskih sektora, uključujući autoindustriju koja se brzo oporavila od koronakrize, podsjeća BBC.

Pogoni su u Maleziji zatvoreni zbog nestašice koja će "značajno utjecati na proizvodnju i prodaju u trećem tromjesečju", rekao je za BBC na Međunarodnom sajmu mobilnosti u Muenchenu Kaellenius, ujedno i čelnik i Mercedes-Benza.

"Proizvođači čipova kažu da će se, gledano iz strukturne perspektive, ova situacija protegnuti i na 2022., a potom će se situacija postupno poboljšavati", dodao je.

To znač da bi se nestašica mogla otegnuti i do 2023. godine, ali "nadamo se da neće biti tako ozbiljna kao u proteklih nekoliko mjeseci", napomenuo je dužnosnik njemačke kompanije.

Član uprave njemačkog dobavljača dijelova i sustava za autoindustriju Boscha Harald Kroeger ističe pak da je glavni razlog problema u snabdijevanju tržištu automobila "dramatičan" rast potražnje, što je, po njegovim riječima, dobra vijest za automobilsku industriju.

"Prije samo godinu dana bili smo u mračnom dobu korone, prodaja je padala i niko nije očekivao tako brz oporavak tržišta automobila. Sada definitivno nastojimo hitro podmiriti tu potražnju", ističe Kroeger.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije