Proizvodnja automobila u Velikoj Britaniji u novembru pala za 28,7 posto

0
AA
Proizvodnja automobila u Velikoj Britaniji u novembru pala za 28,7 posto
Foto: Agencije / Ilustracija

Broj proizvedenih automobila u Velikoj Britaniji u novembru ove godine smanjen je za 28,7 posto na godišnjem nivou na 75.756 jedinica.

Britansko udruženje proizvođača motornih vozila (SMMT) objavilo je novembarske podatke o proizvodnji automobila u zemlji.

Prema najnovijim podacima, proizvodnja automobila u Velikoj Britaniji smanjena je za 28,7 posto u novembru u odnosu na isti mjesec prethodne godine, na ukupno 75.756.

Izabrana glavna tužiteljica Tužilaštva KS: Evo o kome je riječ

Izabrana glavna tužiteljica Tužilaštva KS: Evo o kome je riječ

U saopćenju se navodi da je zbog globalne nestašice čipova proizvodnja automobila u Velikoj Britaniji u novembru na najnižem nivou od 1984. godine.

Još se dodaje da je proizvodnja automobila u novembru na godišnjem nivou smanjena za 6,2 posto na 797.261 jedinicu.

U saopćenju SMMT-a se navodi da je broj automobila proizvedenih za izvoz u novembru smanjen na 63.055, što je manje za 30,4 posto na godišnjem nivou.

Također, proizvodnja automobila namijenjenih za domaće tržište u istom mjesecu je smanjena za 18,8 posto na godišnjem nivou, na 12.701.

Mike Hawes, izvršni direktor SMMT-a, istakao je da se automobilska industrija suočava sa ozbiljnim izazovima.

"Ovo su nevjerovatno zabrinjavajuće brojke koje jasno pokazuju svu ozbiljnost situacije s kojom se suočava automobilska industrija", rekao je Hawes.

Napomenuo je da će automobilska industrija osjećati posljedice krize izazvane pandemijom COVID-19 i naredne godine.

"COVID-19 će uveliko utjecati na lance snabdijevanja i tokom sledeće godine, posebno će biti izražena nestašica čipova", kazao je Hawes.

Prema saopćenju Ureda za nacionalnu statistiku (ONS), stopa rasta zemlje, za koju je ranije najavljivano da će iznositi 1,3 posto u trećem kvartalu ove godine, revidirana je na 1,1 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije