Koronavirus na četiri točka: U Wuhanu se nalazi nekoliko velikih fabrika automobila

J. M.
Koronavirus na četiri točka: U Wuhanu se nalazi nekoliko velikih fabrika automobila

U Wuhanu, gdje je epicentar epidemija koronavirusa, nalazi se sjedište Dongfeng Motor Corporation, jednog od četiri najveća kineska proizvođača automobila!

Osim vozila sa znakom matičnog branda (Dongfeng), u Wuhanu su sjedište, tvornice i testni poligoni joint-venture kompanija koje je Dongfeng osnovao zajedno s Hondom, Peugeot-Citroenom i Renault-Nissanom, uglavnom za kinesko tržište.

U međuvremenu je koncern PSA (Peugeot-Citroen) odlučio evakuirati nekineske zaposlenike u zajedničkoj kompaniji Dongfeng Peugeot-Citroën Automobile. Riječ je o 38 stranih stručnjaka koji rade u dvije partnerske tvornice u Wuhanu, a prije odlaska kući bit će u karantinu u susjednom gradu.

Još nije poznato hoće li Renault isto učiniti s inžinjerima i radnicima velike fabrike Dongfeng-Renault koja je u Wuhanu otvorena 2016. godine.

Valja ponoviti da ove joint-venture kompanije uglavnom proizvode vozila za kinesko tržište, a nema informacija da li se i koliko u Wuhanu proizvodi komponenti za ugradnju u vozila u ostatku svijeta.

Najviše razloga za zabrinutost imaju Rusi. U ovoj zemlji prodaje se nekoliko crossovera sa znakom Dongfenga koji dolaze direktno iz Wuhana. Jedan od tih modela je Dongfeng DFM AX7, no navodno je uglavnom riječ o zalihama vozila još iz 2018. godine

Mnogo bolje na ruskom tržištu prolazi moderniji DFM 580, 7-sjed čija je prodaja počela u augustu prošle godine. I ovdje je javnost umirena porukom da se model ne proizvodi u Wuhanu nego u tvornici u Chongqingu.

Bilo kako bilo, rusko predstavništvo Dongfenga odbilo je da za specijalizirane medije komentara situaciju sa postrojenjem u Wuhanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije