Proizvođači automobila onemogućuju jeftine popravke: Evo kako ugrožavaju autoindustriju

0
Radiosarajevo.ba
Proizvođači automobila onemogućuju jeftine popravke: Evo kako ugrožavaju autoindustriju
Foto: Screenshot / X.com / Ilustracija

Europski odbor Svjetske automobilističke federacije (FIA) objavio je istraživanje koje otkriva duboki ekonomski učinak ograničenog pristupa podacima o vozilima na tržištu rezervnih dijelova automobila.

Ovaj sektor, koji godišnje pridonosi 280 milijardi eura (547 milijardi KM) europskom gospodarstvu, suočava se sa značajnim izazovima.

Kako industrija prelazi s vozila s motorom s unutrašnjim izgaranjem (ICE) na električna vozila (EV) i prebacuje fokus s hardvera na softver, proizvođači vozila napuštaju tradicionalno sučelje ugrađene dijagnostike OBD2, najčešći način neovisnog, izravnog pristupa podacima u vozilu, koji se pritom događa u stvarnom vremenu i besplatan je.

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

Umjesto toga, kreće se prema poslovnim modelima temeljenim na podacima, utičući na neovisne pružaoce usluga servisa (ISP) i potrošače.

Istraživanje identifikuje pet uobičajenih slučajeva upotrebe u kojima su oštećeni potrošači i neovisni serviseri te trgovci dijelovima, s procijenjenim gubitkom od 95 milijardi eura (185 milijardi KM) do 2050. godine, ugrožavajući egzistenciju pet miliona Europljana zaposlenih u ovoj industriji.

Istraživanje: Vozači ovih marki automobila najviše skupljaju kaznene bodove u saobraćaju

Istraživanje: Vozači ovih marki automobila najviše skupljaju kaznene bodove u saobraćaju

Laurianne Krid, glavna direktorica FIA Regije I, naglašava važnost jasnih zakonskih propisa specifičnih za sektor.

"Nedavna istraživanja razotkrila su trenutne prakse prikupljanja podataka putem karakteristika povezivanja. Dok se upotreba povezanih vozila povećava, prijeko su nam potrebna pravila koja uspostavljaju ispravan pristup podacima o vozilima.

Potrošači i igrači na tržištu rezervnih dijelova trenutno plaćaju visoku cijenu za pristranu kontrolu podataka o vozilima. Osiguravanje jednakih uslova za sve će otključati konkurenciju, potaknuti inovacije i riješiti postojeće prakse", objasnila je Krid.

"Europska unija mora dati prioritet donošenju zakona specifičnih za sektor kako bi zaštitila potrošače, poticala pošteno tržišno nadmetanje i osigurala slobodu izbora", zaključila je Krid, piše Poslovni.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije