Kako prepoznati vraćanje kilometraže na vozilu?

0
Radiosarajevo.ba
Kako prepoznati vraćanje kilometraže na vozilu?
Foto: Autonews / Vraćanje kilometraže na vozilu

Vraćanje kilometraže uvijek je prisutna tema kod kupovine polovnog vozila.

Neka istraživanja pokazuju da je kilometraža vraćena skoro svakom trećem polovnom automobilu, tako da onom što vidite ne treba uvijek slijepo vjerovati.

Kod starijih automobila brojčanik za kilometre pokretan je mehanički pomoću sajle. Ako se brojčanik mehanički vraćao unazad, može se vidjeti neravnomjernost u nijansi boja brojeva.

Važna utakmica za Bordo tim: FK Sarajevo dočekuje Velež

Važna utakmica za Bordo tim: FK Sarajevo dočekuje Velež

Ako su brojevi neravnomjerno tamniji ili svjetliji, vjerovatno je neko već vraćao kilometražu. Kod novih vozila kilometri se broje elektronskim putem i pospremaju u memoriju, pa je vraćanje kilometraže moguće jedino "hakiranjem" software-a.

Najčešće se poništava broj prikazan na ploči, dok je puno teže promijeniti trajni broj u memoriji računara.

Ovo nemojte nikako raditi: Šest grešaka koje vam mogu uništiti automobil

Ovo nemojte nikako raditi: Šest grešaka koje vam mogu uništiti automobil

Zato je servisnim dijagnostičkim uređajem moguće provjeriti pravo stanje prijeđenih kilometara, iako danas nije nemoguće ni promijeniti i trajnu memoriju računara.

Tačnost kilometraže može se provjeriti i mjerenjem kompresije, tj. mjerenjem pritiska u cilindrima. Pritisci u cilindrima trebaju biti ravnomjerni: kod benzinaca veći od 9.5 bara a kod dizelaša veći od 29 bara.

Najbolje je kompresiju izmjeriti kod mehaničara, a usput vam može pregledati i neke druge stvari na autu koje bi mogle otkriti pravo stanje kao što su ispušni sistem, stanje diskova, stanje karoserije, boje itd. Također je potrebno provjeriti stanje podova.

Na forumima se bez problema razmjenjuju podaci o pojedincima koji nude usluge vraćanja kilometraže te o cijenama, a dosta ljudi zna nekog ili je barem čuo za nekog ko je na taj način prodao automobil.

Iskusni mehaničar poručio vozačima: ‘Ne bacajte novac, ovaj beskoristan dodatak vam ne treba‘

Iskusni mehaničar poručio vozačima: ‘Ne bacajte novac, ovaj beskoristan dodatak vam ne treba‘

Situacija u drugim zemljama nije puno bolja, a postoje čak i specijalizirane firme koje nude "korekciju" kilometara za 50 eura (skoro 98 KM)

Neke zemlje Europske unije uvode ili su već uvele odredbe u svoje zakone koje kriminaliziraju ovakve prevare te uvode centralizirane baze podataka. U Belgiji i Njemačkoj predviđena je kazna do jedne godine zatvora ukoliko se dokaže namjera, pišu Automobili.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije