Oboren rekord: Pogledajte šta može motocikl opremljen Dodge Viperovim V10 motorom od 500 KS

0
Radiosarajevo.ba
Oboren rekord: Pogledajte šta može motocikl opremljen Dodge Viperovim V10 motorom od 500 KS
Foto: Screenshot / Youtube / Motocikl s V10 Viper motorom

Želite li znati šta je strašnije od vožnje motociklom s V10 motorom domaće izrade do brzine od gotovo 320 km/h? Vjerovatno sjedenje na takvom motociklu kao suvozač.

Dvojac Allen Millyard i Henry Cole upravo su uspjeli oboje, jer su upravo srušili brzinski rekord Udruge za mjerenje vremena Ujedinjenog Kraljevstva UK&ITA za dvoje (vozač i putnik), od 295,31 km/h.

Motocikl kojeg su koristili je Millyard izradio sam prije 14 godina i sadrži masivni 8,0-litreni V10 iz Dodge Vipera. Ima oko 500 KS i zbog njega motocikl ukupno teži 600 kilograma. Sva ta težina učinila je rekord najveće brzine pomalo nedorečenim za Millyarda.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

"Prvo se moram brinuti oko sve te težine i snage, i onda još imam nekoga na leđima. To je kao da imate vreću cementa na zadnjoj strani motocikla", rekao je Millyard.

Millyard je napravio Viper motocikl još 2009. godine, nakon što je vidio Dodgeov pokušaj izrade motocikla s Viperovim pogonom - Tomahawk. Međutim, dok je Dodgeov bio više zabavan koncept nego stvarni cestovni motocikl, Millyardov je prava stvar i on je to uvijek iznova dokazao.

Ne samo da je njime upravo srušio brzinski rekord, dok je prevozio putnika, nego je Millyard prethodno na njemu vozio 333.1 km/h. Dvojcu je trebalo 2 kilometra da postigne rekordnu najveću brzinu. Kad bi nas ikad zamolili da sjedimo na zadnjoj strani motocikla dok neko juri 290 km/h, naš odgovor bi vjerojatno bio ne, piše Jutarnji.hr.

Ali, TV voditelj Henry Cole bio je dovoljno hrabar i zbog toga treba i njemu dati aplauz. Ovaj motocikl jedan je od najimpresivnijih "home-made" motocikala na svijetu i upravo je dokazao svoju vrijednost učvrstivši se u knjizi rekorda.

Motocikl sa V10 Viper motorom
Foto: Screenshot / Youtube: Motocikl sa V10 Viper motorom

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije