Jaguar arhivirao zvuk V8 F-Type automobila: 'Želimo da bude dostupan budućim generacijama'

0
Radiosarajevo.ba
Jaguar arhivirao zvuk V8 F-Type automobila: 'Želimo da bude dostupan budućim generacijama'
Foto: Jaguar / Jaguar F-Type

Od 2025. svaki će novi Jaguar biti električni i dok neki to smatraju dobrim vijestima, mnogi će biti razočarani kada znaju da ovo znači kraj za motore s unutrašnjim sagorijevanjem marke, uključujući 5,0-litreni V8 s kompresorom F-Typea.

Imajući to na umu, Jaguar je podijelio zvučne snimke F-Type V8 s Britanskom bibliotekom kako bi osigurao da buduće generacije mogu iskusiti i uživati u opojnoj noti ispušnih plinova posljednjeg sportskog automobila kompanije s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem.

Jaguar je snimio zvučne isječke F-Type R 75 u komori u Gaydon Engineering Center. Ovo je isti objekat u kojem je izvorno ugođen zvuk ispušnog sistema automobila, a za snimke je F-Type R izveo niz promjena brzina i ubrzanja.

Zagrebački obavještajac ponovo djeluje u BiH: "Ne treba obraćati pažnju na američka rješenja"

Zagrebački obavještajac ponovo djeluje u BiH: "Ne treba obraćati pažnju na američka rješenja"

"V8 u F-Type-u daje jedinstven zvuk zbog preciznog rada na optimizaciji koji smo primijenili na cijeli pogonski sklop, ponajviše na usisni i ispušni sistem - više od 85 iteracija prije nego što smo prvi put lansirali automobil, i kontinuirano se razvijamo od tada", opisao je Charles Richardson, viši inžinjer zvuka Jaguara.

"Kulminacija tog rada - zvukovi koje doživljavate vozeći F-TYPE R 75 - nešto je što želimo da bude dostupno generacijama koje dolaze. Arhiviranje u British Library nam to omogućuje i to je nešto na što smo jako ponosni".

Dva isječka savršeno hvataju bit moćnog V8 i iako slušanje snimke nije isto što i uživanje u zvuku uživo, dovoljno je uzbudljivo. Buduće generacije možda nikada neće osobno čuti automobil s pogonom na sagorijevanje i morat će ići u muzeje da otkriju kako su zvučali. To je malo tužno.

Jaguar F-Type
Foto: Jaguar: Jaguar F-Type

"Oduševljeni smo što možemo sačuvati snimke motora F-Typea za entuzijaste i slušaoce Jaguara širom svijeta", dodala je kustosica Britanske biblioteke za divlje životinje i zvukove iz okoliša, Cheryl Tipp. "Kako se proizvodnja ovog motora bliži kraju, ova jedinstvena buka zauzima svoje mjesto u nacionalnoj arhivi uz ostale zvukove koji se danas više ne mogu čuti", piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije