Mnogi ne znaju pravo značenje ovog saobraćajnog znaka: Ako ga ne poštujete možete ostati bez vozačke

1
Radiosarajevo.ba
Mnogi ne znaju pravo značenje ovog saobraćajnog znaka: Ako ga ne poštujete možete ostati bez vozačke
Foto: Printscreen / YouTube / Saobraćajni znak

Postoje saobraćajni znakovi koje je lako prepoznati – poput znaka za gradilište ili znaka za ograničenje brzine. Već nekoliko godina aktualne informacije o saobraćaju prikazuju i elektronički displeji na mostovima preko autocesta i nekih saveznih cesta, tzv. ssitemi upravljanja prometom (VBA).

Ono što mnogi ne znaju: ograničenja brzine, zone zabrane prolaska, informacije o saobraćajnim gužvama i druge informacije nisu prijateljski pokazivači, već su obavezni za sve sudionike u saobraćaju, piše Fenix magazin.

Crveni X iznad jedne ili više saobraćajnih traka, jedan je od njih. Mnogi se vozači ne pridržavaju tih znakova, ali to može imati ozbiljne posljedice. Između ostalog, policija središnje Franačke već je skrenula pozornost na tu temu. Značenje tzv. stalnog svjetlosnog signala: ne nastavljajte vožnju ovom trakom, zatvorena je.

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Golfom udario dijete na biciklu

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Golfom udario dijete na biciklu

Svako ko vidi taj znak već je prije vidio žute strelice iznad zahvaćene trake, koje pokazuju na korištenje druge trake. To znači: Čim vidite te strelice, trebali biste promijeniti traku. Postupak 'zatvarača' ovdje ne vrijedi, tako da možete prestrojiti u bilo kojem trenutku.

Ako iznad vaše trake već postoje crveni križevi, krajnje je vrijeme da se prestrojite : X se obično prikazuje ispred nesreće ili opasnog mjesta. Blokirana traka služi, na primjer, kako bi spasiocima bio slobodan prolaz ili mjesto nesreće još nije osigurala policija.

Također, u većim gradovima ponekad postoje saobraćajne trake tokom špice koje prema potrebi vode u ili iz centra, ovisno o dobu dana. Crveni križevi se koriste za pražnjenje te trake unaprijed prije nego što se oslobodi za nadolazeći promet. Ako nastavite voziti , dovodite sebe i druge ljude u opasnost.

Ako vas uhvati kamera ili policija, to vas neće koštati samo kazne od 90 eura (175,5 KM). Osim toga,dobit ćete i jedan kazneni bod u Flensburgu.

Ako svojim ponašanjem ugrozite i druge osobe, dobit ćete kaznu od 200 eura (390 KM), dva kaznena boda i mjesec dana zabrane vožnje.

Ako skrivite nesreću, plaćate 240 eura (468 KM), plus dva kaznena boda i mjesec dana zabrane vožnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije