Nove promjene u Europskoj uniji: Svaki novi automobil će imati 'Crnu kutiju'

0
Radiosarajevo.ba
Nove promjene u Europskoj uniji: Svaki novi automobil će imati 'Crnu kutiju'
Foto: Pixabay / Automobili, ilustracija

Novi uređaj bit će obavezan od 7. jula 2024. godine za nova vozila registrovana u Europskoj uniji.

Za godinu dana, svi novi automobili na tržištu Europske unije moraju biti opremljeni uređajem koji funkcionira na principu crne kutije.

Taj uređaj će prikupljati i pohranjivati niz podataka poput brzine vozila, broja okretaja motora, ugla upravljanja, ponašanja pri kočenju, položaja i nagiba vozila te rada sigurnosnih sistema.

Učenik ili student si? Evo zašto je dobro otvoriti račun u Intesa Sanpaolo Banci

Učenik ili student si? Evo zašto je dobro otvoriti račun u Intesa Sanpaolo Banci

U slučaju nesreće, uređaj je namijenjen prikupljanju podataka o vožnji, a rezultati bi trebali pomoći u istraživanju prometnih nesreća. Nakon nesreće, sami podaci ostaju u automobilu i mogu se očitati isključivo posebnim uređajima, navodi Fenix-magazin.

Postoji jedno ograničenje: "Da bi se utvrdilo kako je došlo do nesreće, sud ili državno tužilaštvo može angažovati vještaka za očitavanje podataka iz EDR-a."

Prema najavi Evropske unije, "snimanje podataka povezanih s događajima" predstavlja sistem "koji služi isključivo za bilježenje i pohranjivanje kritičnih parametara i informacija povezanih s nesrećom neposredno prije, tokom i neposredno nakon udara".

To znači da se podaci mjere kontinuirano, ali se trajno pohranjuju samo ako senzori automobila registriraju nesreću. Vozači se ne trebaju bojati da će njihove rute ili vozačke navike biti javno dostupne.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije