Pronađena crna kutija iz srušenog vojnog aviona

0
Fena
Pronađena crna kutija iz srušenog vojnog aviona
Foto: Arhiv/EPA-EFE / Mjesto nesreće na Filipinima

Filipinske sigurnosne snage pronašle su snimače glasa i podataka leta iz pilotske kabine vojnog aviona koji se u nedjelju srušio pri čemu su poginule 52 osobe, rekao je u utorak glavni vojni komandant.

Transportni avion C-130 Hercules prevozio je 96 ljudi, uglavnom svježih diplomaca vojske, kada je u nedjelju preletio pistu pokušavajući sletjeti na otok Jolo u južnoj provinciji Sulu.

Svjedoci i preživjeli rekli su istražiteljima da je avion sletio "teško", a zatim je dva puta odskočio prije ponovnog polijetanja, rekao je general-pukovnik Corleto Vinluan, šef komande Mindanaoa.

Zatim je s desne strane aerodroma udario u drvo, rekao je Vinluan za AFP. Većina poginulih bili su vojnici raspoređeni na otok koji je utočište pobunjenika.

Troje civila koji nisu bili u avionu također su poginuli u padu aviona na stabla kokosa i kuće.

Još je 51 osoba, uglavnom vojnici, ozlijeđena. Mnogi su pretrpjeli ozbiljne opekotine kad je četveromotorni avion eksplodirao u plamenu.

Snimači glasa i podataka o letu u pilotskoj kabini, koji su poznati kao crne kutije, bit će poslani u Sjedinjene Države na analizu, rekao je Vinluan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije